ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

1. Πρόγραμμα Εργαστηρίων Ψυχικής Ενδυνάμωσης:

Η ομάδα των Εργαστηρίων Ψυχικής Ενδυνάμωσης αποτελείται από οκτώ ψυχολόγους, οι οποίοι θα είναι υπεύθυνοι να διεξάγουν το εκάστοτε Εργαστήριο, με την εποπτεία της κα Δέσποινας Λιμνιωτάκη, ψυχολόγου με πολυετή εμπειρία και γνώση. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένα η ομάδα των Εργαστηρίων Ψυχικής Ενδυνάμωσης, αναλυτικά τα πρόσωπα από την οποία απαρτίζεται.

Η ομάδα είναι υπεύθυνη για τη διεξαγωγή ομαδικών εργαστηρίων με σκοπό την αναγνώριση της ύπαρξης ψυχολογικού και κοινωνικού τραύματος. Σκοπός των δράσεων της ομάδας είναι η ενημέρωση του κοινού σε σχέση με τα ζητήματα ψυχικής υγείας. Τα συμμετέχοντα άτομα, μέσα από τις ομαδικές δραστηριότητες  θα έχουν τη δυνατότητα για ένα ταξίδι αυτογνωσίας και ενδυνάμωσης.

Θα υπάρξει δυνατότητα συμμετοχής στην εκάστοτε θεματική κάθε Εργαστηρίου από το προσεχή Σεπτέμβριο, με τη συμπλήρωση της αντίστοιχης φόρμας συμμετοχής.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερα στοιχεία για την ομάδα μας εδώ :https://www.geaassembly.com/σεμιναρια/

2. Πρόγραμμα Γλωσσικού Σεξισμού και Συμπεριληπτικής Γλώσσας:

Η ομάδα θέτει τα ερωτήματα “γιατί όχι, επίσημη χρήση του ουδέτερου γραμματικού γένους,” “πως επιδρά ο σεξισμός στη γλώσσα στις ζωές μας;” και “ποιο ρόλο διαδραματίζει η γλώσσα στην ορατότητα;”. Αυτά είναι μονάχα μερικά από τα βασικά στοιχεία που θα πραγματευτούν τα συμμετέχοντα άτομα στο παρόν πρόγραμμα, μέσω της γλωσσολογικής και κοινωνιολογικής μελέτης του γλωσσικού σεξισμού στη σημερινή ελληνική κοινωνία.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερα στοιχεία για την ομάδα μας εδώ.

3. Πρόγραμμα Σώμα και Queer Κουλτούρα:

Η ταυτότητα του φύλου και το πως αυτό εκφράζεται εξωτερικά αποτελούν ένα διαχρονικό κοινωνικό ζήτημα, το οποίο στην σημερινή εποχή έχει λάβει διαφορετική διάσταση, με αφορμή την προσπάθεια κατάργησης των παλαιών-βλαπτικών στερεοτύπων σχετικά με το φύλο και κυρίως την πατριαρχική δυαδικότητα του φύλου και τον ετεροπροσδιορισμό μέσω των σχετικών νορμών. Όμως, παρά την διαδοχική επικράτηση της ρευστότητας  στα φύλα, ακόμη τα ομοφυλόφιλα και αμφιφυλόφιλα άτομα αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην καθημερινή τους έκφραση. Η ελεύθερη έκφραση της προσωπικότητας των Queer ατόμων και η ανεμπόδιστη εφαρμογή της αρχής της ισότητας των ανθρώπων εξακολουθούν να αποτελούν κεντρικό ζητούμενο. Παρά τη σπουδαία νίκη το 2017 με την νομική αναγνώριση του φύλου στην Ελλάδα, το αίτημα της ορατότητας των Queer ατόμων, το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού των ατόμων παραμένει επίκαιρο. Η συμβολή της Queer κοινότητας στη χειραφέτηση των σύγχρονων ατόμων συμβάλει ενεργά στον επαναπροσδιορισμό των μέχρι τώρα παραδοσιακών εννοιών. 

Η ομάδα αποσκοπεί στην ανάδειξη της Queer κουλτούρας με τη βοήθεια της εικόνας και του ήχου, είτε μέσω φωτογραφικής απεικόνισης είτε μέσω φιλμ. Ο διάλογος τέχνης και του Queer, αποτελεί ένα ισχυρό μέσο ορατότητας και επικοινωνίας των ιδεών και απόψεων που φέρει η Queer κουλτούρα για το ανθρώπινο σώμα, ως μέσο έκφρασης!

4. Πρόγραμμα Το Σύγχρονο Πρόσωπο της Γυναικείας Κακοποίησης:

Η παρούσα ομάδα αποσκοπεί να κινητοποιήσει για το όλο και αυξανόμενο φαινόμενο κακοποίησης των γυναικών εντός της σχέσης ή της οικογένειας. Τα αριθμητικά στοιχεία του 2021 αποδεικνύουν το μεγάλο εύρος του προβλήματος, μονάχα το τελευταίο οκτάμηνο, σημειώθηκαν οκτώ γυναικοκτονίες! Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου του 2021 η ΕΛ.ΑΣ δέχτηκε 554 καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία.
Δυστυχώς τα αυξανόμενα αριθμητικά στοιχεία και το 2022 καταδεικνύουν το μεγάλο εύρος του ζητήματος. Σκοπός της ομάδας είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση σχετικά με το φαινόμενο, τις διαστάσεις και τις βλαβερές συνέπειές του στη ζωή μας.  

Το project θα αφορά την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για το ζήτημα της γυναικείας κακοποίησης. Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα θα αφορά το τι είναι το φαινόμενο της κακοποίησης εντός σχέσης ή οικογένειας και θα έχει νομική και ψυχολογική ενότητα και τέλος την ενότητα της ενημέρωσης, σε ποιους φορείς μπορεί να αποτανθεί  και ποια βήματα μπορεί να ακολουθήσει εάν βιώνει ή γνωρίζει άτομο του κοντινού του περιβάλλοντος βία εντός σχέσης ή οικογένειας. 


Μπορείτε να βρείτε τη φόρμα αίτησης συμμετοχής εδώ.

5. Πρόγραμμα Συνεργασιών και Επικοινωνίας:

Η ομάδα είναι υπεύθυνη για την εξωτερική επικοινωνία  με  φορείς και οργανισμούς του ευρύτερου κοινωνικούς συνόλου και πολίτες. Πέρα από τη δυνατότητα άμεσης εξατομικευμένης επικοινωνίας, η GEA  συμμετέχει άμεσα και στις κοινωνικές εξελίξεις, όπως η δημοσίευση του διαδικτυακού Ψηφίσματος στη πλατφόρμα του AVAAZ  για το νόμο της καθιέρωσης της Υποχρεωτικής  Συνεπιμέλειας.  

(https://secure.avaaz.org/community_petitions/el/ypoyrgeio_dikaiosynis_psifisma_gia_to_shn_shetika_me_tis_metarrythmiseis_toy_oikogeneiakoy_dikaioy/?rc=fb&utm_source=sharetools&utm_medium=facebook&utm_campaign=petition-1207558-psifisma_gia_to_shn_shetika_me_tis_metarrythmiseis_toy_oikogeneiakoy_dikaioy&utm_term=uXbgsb%2Bel&fbclid=IwAR0I-htO2_OU1-olKMcTy88N1qiG2JbKooilWttkQGjTk17FqGOLTfAhyUI)

6. Πρόγραμμα Διοργάνωσης Social Events:

Η ομάδα είναι υπεύθυνη για τη διοργάνωση και προώθηση κοινωνικών . Η έχει κάνει ήδη δυο διαδικτυακές εκδηλώσεις: τη πρώτη Διημέρα με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας  «Τα Πρόσωπα του Σήμερα»

(https://www.facebook.com/113630380768900/videos/443879863613233 και https://www.facebook.com/113630380768900/videos/780736392537992 )

 και ακόμη μια Ημερίδα με θέμα τη καθιέρωση της Υποχρεωτικής Συνεπιμέλειας

(https://www.facebook.com/113630380768900/videos/3002177170068893)

7. Πρόγραμμα Κοινωνικής Προσφοράς:

Η ομάδα αυτή είναι υπεύθυνη για το ανθρώπινο δυναμικό της GEAς  και τη διοργάνωση κοινωνικών δράσεων, όπως αυτό που δημιουργήθηκε ενόψει του Πάσχα για τη στήριξη του Ορφανοτροφείου «Μέλισσα» στη Θεσσαλονίκη, με τη συγκέντρωση χρημάτων για τη κάλυψη αναγκών πρώτης ανάγκης.