Χαιρετισμός Υπουργού κ.Σταύρου Καλαφάτη

Η εκδήλωση «Το πολυπρόσωπο Φαινόμενο της Βίας», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Βίας των Γυναικών έγινε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, Τομέας Μακεδονίας- Θράκης, του Υπουργού κ. Σταύρου Καλαφάτη.

Το πρόβλημα της βίας δεν είναι σημερινό, δεν είναι ελληνικό, δεν είναι καινούργιο κι είναι παγκόσμιο. Ήταν και είναι υπαρκτό και στην χώρα μας. Ο  αγώνας και οι δράσεις για την αντιμετώπισή του δεν αφορούν μια μέρα ή μια βδομάδα ή ένα μήνα αλλά κάθε μέρα.

Σ’ αυτό συμβάλλουν και οι εκδηλώσεις όπως η σημερινή. Βοηθούν να ανοίγουν τα στόματα. Ήδη έχουν αυξηθεί σημαντικά οι καταγγελίες κακοποίησης . Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση για τη Βία κατά των Γυναικών, η Τηλεφωνική Γραμμή SOS δέχθηκε μέσα σ ένα χρόνο περισσότερες από 10.000 κλήσεις. Το 70% έγινε από γυναίκες κι αφορούσαν περιστατικά βίας.

Η κυβέρνησή μας, από την πρώτη στιγμή της συγκρότησής της προωθεί μέτρα κατά της βίας σε κάθε της μορφή. Με συστηματικές προσπάθειες στηρίζει τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν κακοποιητικές συμπεριφορές και παρέχει άμεση αρωγή σε όσες τη χρειάζονται. 

Παράλληλα προχώρησε στην οργάνωση της Αστυνομίας για την αντιμετώπιση κακοποιητικών συμπεριφορών και στην αυστηροποίηση των ποινών.

Πριν από δύο εβδομάδες ψηφίστηκε τροπολογία που θεσπίζει την πιλοτική λειτουργία της ψηφιακής εφαρμογής «Κουμπί Πανικού» (panic button). Σ’ αυτήν θα αποκτήσουν πρόσβαση γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Εγκαθίσταται στα κινητά τους και τους δίνει τη δυνατότητα  σε περίπτωση κινδύνου με το πάτημα ενός κουμπιού να  ειδοποιούν με γραπτό μήνυμα στην Αστυνομία για να επέμβει.

Στο νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025, εντάχθηκε ως άξονας προτεραιότητας, η «Πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας», και ορίστηκαν  στόχοι και δράσεις, από όλα τα Υπουργεία.

-Λειτουργούν 44 συμβουλευτικά κέντρα που παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής, κοινωνικής, εργασιακής υποστήριξης  στις γυναίκες που απευθύνονται σε αυτά.

-Λειτουργούν 19 ξενώνες στους οποίους φιλοξενούνται  κακοποιημένες γυναίκες.

-Λειτουργεί η διαδικτυακή πύλη metoogreece.gr που υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Ισότητας.

-Ενεργοποιήθηκαν  73 Ειδικές Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας και δημιουργήθηκαν έξι πιλοτικά τμήματα διαχείρισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας 

-Εφαρμόζονται από τον ΟΑΕΔ ειδικά προγράμματα για να βρίσκουν οι κακοποιημένες γυναίκες εργασιακή στήριξη

-Η Δικαιοσύνη εξοπλίστηκε με το απαιτούμενο νομικό πλαίσιο. Ο νέος Ποινικός Κώδικας προβλέπει αυτεπάγγελτη δίωξη και αυστηρότερες ποινές για το έγκλημα.

Συνεχίζουμε με σταθερά βήματα τη μάχη κατά της βίας. Ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών, θέλοντας να χτυπήσει το κακό στη ρίζα του, προχώρησε, ενημερώνοντας τους καθηγητές, για το θεσμό του σχολικού διαμεσολαβητή. Ειδικοί διαμεσολαβητές διδάσκουν τον τρόπο που τα ίδια τα παιδιά θα μεσολαβούν για να λύνονται οι διαφορές με επιχειρήματα, χωρίς βία, μέσα στα σχολεία. Γιατί η βία, όπως βλέπουμε καθημερινά, έχει μπει στα σχολεία μας.  Κι αυτό πρέπει να σταματήσει.

Ευχαριστώ για την πρόσκληση και χαιρετίζω την εκδήλωση και την προσπάθεια σας. Χωρίς αμφιβολία συμβάλλει να ευαισθητοποιηθεί περισσότερος κόσμος απέναντι στο σοβαρό, διαχρονικό πρόβλημα της βίας, να αναλογιστούμε την ατομική ευθύνη σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα να ανοίξουν τα στόματα της κοινωνίας,  για να σπάσουμε τον κύκλο της βίας.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *