2022: Ο ετήσιος απολογισμός.*

Η Καλαϊτζίδη Ελένη αγαπημένη μας συνεργάτιδα και ταυτόχρονα ένα από τα πιο ενεργά και παλιά μας μέλη γράφει για το φετινό ταξίδι της. Και στα επόμενα, Λενιώ!

Η δημιουργικότητα και η παραγωγικότητα δεν χρειάζονται απαραίτητα ένα όμορφο γραφείο και μια περίτεχνη και μεγάλη ομάδα. Κάποιες φορές αρκούν δυο άτομα και ένας υπολογιστής. Έτσι ξεκίνησε και το δικό μου ταξίδι στην GEA. Συγκεντρώθηκαν άτομα από διάφορα μέρη της Ελλάδας με έναν κοινό στόχο και όραμα, με σκοπό να ενδυναμωθούν και να πράξουν κάποιο έργο αποτελώντας έναν κρίκο στην μεγάλη αλυσίδα της έμφυλης ισότητας. Οι ιδέες ήταν πολλές και παρόλο τις δυσκολίες καταφέραμε μέσα σε έναν χρόνο να αφήσουμε ένα αποτύπωμα και να βγούμε όλες λιγάκι πιο διαφορετικές.

Η GEA με συντονίστρια την Ειρήνη Περπερίδου, αποτέλεσε ένα ΄΄σπίτι΄΄, στο οποίο συστέγασε άτομα διαφορετικών ειδικοτήτων, άτομα από διαφορετικό υπόβαθρο και ιστορία, που το καθένα άφησε ένα ιδιαίτερο στίγμα. Ακούστηκαν πολλές απόψεις, έγιναν εκδηλώσεις, γράφτηκαν άρθρα και έγιναν συζητήσεις, όλα με γνώμονα την αποδοχή και την ίση μεταχείριση. Το δικό μου ταξίδι στην GEA ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2021 και αναπολώντας τα πεπραγμένα, συνειδητοποιώ πόσο γεμάτα ιδέες και σχέδια ήταν.


Συγκεκριμένα όλο το 2022 με την βοήθεια της Ειρήνης, καταφέραμε και πραγματοποιήσαμε δυο βιωματικά εργαστήρια τα οποία αποσκοπούσαν στην ενδυνάμωση και ενημέρωση των συμμετεχόντων, σε πολύ σημαντικά και επίκαιρα θέματα. Το πρώτο βιωματικό εργαστήρι έφερε τον τιτλο: Συναισθηματική κακοποίηση: αναγνωρίζοντας τις ενδείξεις, κατανοώντας τις μορφές και πραγματοποιήθηκε στις 23/1/22 διαδικτυακά, ενώ το δεύτερο κατά σειρά εργαστήριο είχε τον τίτλο: Εκδικητική πορνογραφία και οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 7/5/22 επίσης διαδικτυακά. Σκοπός των εργαστηρίων δεν ήταν μόνο η ενημέρωση πάνω σε δυο πάρα πολύ θολά και επίκαιρα ζητήματα, αλλά και η ανταλλαγή εμπειριών, γνώσης και απόψεων και η καλλιέργεια ενός εποικοδομητικού διαλόγου που επετεύχθη. Σταθμός ορόσημο επίσης στην πορεία μου κατά την διάρκεια του 2022 δεν θα μπορούσε να μην αποτελέσει και η έκδοση του πρώτο κατά σειρά ενημερωτικού φυλλαδίου της GEA, που θα αποτελέσει τον πρώτο οδηγό, μιας σειράς πολλών που έπονται πάνω σε ζητήματα έμφυλης κακοποίησης και ισότητας. Μετά από πολύ σκέψη και διαπραγμάτευση, αποφασίσαμε ο πρώτος ενημερωτικός οδηγός να αποτελεί μια εισαγωγή και πρώτη γνωριμία του αναγνωστικού κοινού με την έμφυλη βία και τις μορφές της. Σκοπός μας είναι οι οδηγοί που θα κυκλοφορούμε να μιλούν και να απευθύνονται σε ένα ευρύ κοινό, που είτε έχει κάποια γνώση περί του θέματος είτε δεν έχει καμία και έτσι να αφήνουν το δικό τους αποτύπωμα στην ιδιοσυγκρασία της καθεμίας/του καθενός.

Με μεγάλη μας χαρά και υπερηφάνεια το 2022 μας αφήνει με τον πρώτο οδηγό ανά χείρας, καθώς είχαμε την ευχέρεια να τυπώσουμε ένα συγκεκριμένο αριθμό αυτού και να διαμοιραστεί σε επιλεγμένα σημεία της Θεσσαλονίκης και Αθήνας. Στο ενδιάμεσο η GEA βρισκόταν πανταχού παρούσα, σε ραδιοφωνικά καλέσματα, σε ενημερωτικές κρατικές εκπομπές και πάντα ενεργή στην κοινότητα, μέσα από την διεξαγωγή εκδήλωσης με αφορμή την παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εργασίας και της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολίτικης και Ισότητας των Φύλων. Ενεργή ποτέ μέσα στην χρονιά δεν έπαψε να είναι και από τα socialmedia, όπου η επιστημονική γνώση της Ειρήνης και των συνεργάτιδων/συνεργατών της πλούτιζαν και έριχναν περίτεχνα φως σε θέματα που άπτονταν της επικαιρότητας. Ελπίζουμε η δυναμική μας αυτή παρουσία να συνεχιστεί και το 2023, καθώς οι ιδέες διανθίζουν διαρκώς και ήδη ετοιμάζονται νέα έργα και projects. 

Καλαϊτζίδη Ελένη
Καλαϊτζίδη Ελένη, ψυχολόγος, εκπαιδευόμενη Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια. 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *