Γυναίκες της Μικρασίας ένα ταξίδι από το χθες στο σήμερα: Αποτίμηση της εκδήλωσης

Η εκδήλωση της GEA σε σύμπραξη με το Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης με θέμα  «Γυναίκες της Μικρασίας ένα ταξίδι από το χθες στο σήμερα» έλαβε χώρα με επιτυχία σε κλίμα συγκίνησης και συναισθηματικής φόρτισης, την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, τιμώντας το μνήμη των Μικρασιατισσών γυναικών και δίνοντας ορατότητα στο διαγενεακό μας τραύμα.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή, τιμούν το γυναικείο στοιχείο που επέζησε των οδυνηρών γεγονότων. Συνολικά, πάνω από 1.500.000 Ελληνίδες και Έλληνες εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες, έπειτα από τη σχεδόν άτακτη υποχώρηση των ελληνικών στρατευμάτων κατά τη διάρκεια της τελευταίας περιόδου της Μικρασιατικής Εκστρατείας. Το προσφυγικό κύμα κλίθηκε να αντιμετωπίσει, πέραν των πρωτογενών του τραυμάτων,  τις δυσχερείς οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες του ελληνικού κράτους, το οποίο βρέθηκε ουσιαστικά αντιμέτωπο με τη χρεοκοπία.

 

Η καταγραφή των επίσημων ιστορικών γεγονότων εξαιρεί σε μεγάλο βαθμό την γυναικεία παρουσία και την συμβολή της. Η γυναίκα της Μικρασίας αποτέλεσε ένα «αόρατο» ιστορικό υποκείμενο, το οποίο «θάφτηκε» στη δύνη των τραγικών συμβάντων. Η σημερινή ανάδειξη της ύπαρξης των γυναικών αυτών αποτελεί μια πράξη ετεροχρονισμένης αποκατάστασης της αξιακής συμβολής τους στο χώρο του μικρασιατικού ελληνισμού. Η εκδήλωση σκοπό έχει να φωτίσει τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της Μικρασιάτισσας γυναίκας από διαφορετικές αφετηρίες με κοινή κατάληξη τη δρώσα γυναίκα της περιόδου 1922. Η ιστορική, κοινωνική, νομική και πολιτισμική αποτύπωση της γυναίκας ως ενεργού υποκειμένου θα συμβάλλει ουσιαστικά στην αναγνώριση της δράσης της με σύγχρονους ισοτικούς όρους ύπαρξης.  

Η εκδήλωση με κεντρικό πυρήνα την γυναικεία ύπαρξη της Μικρασίας φώτισε τα ιστορικά, λαογραφικά, νομικά, γλωσσικά και πολιτισμικά εκείνα στοιχεία που αναδεικνύουν και υμνούν ένα «αόρατο» ιστορικό υποκείμενο, το οποίο όμως για εμάς, τις νεότερες γενιές φέρει κεντρική σημασία, καθώς μεγαλώσαμε δίπλα σε αυτές τις γυναίκες, ακούγοντας ιστορίες από τις αλησμόνητες πατρίδες…


Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *