“Γεννήθηκα Σκύλα, γεννήθηκα Ζωγράφος.”

Σαν σήμερα το 1907 γεννήθηκε αυτή η όντως μοναδική Φρίντα Κάλο. Ασχέτως, εάν σας αρέσει η αισθητική της και οι πίνακες της, η ίδια ενέπνευσε τόσο με την ίδια της ζωή, ας μην ξεχνούμε πως πέρασε τη ζωή της κατάκοιτη λόγω ασθένειας και έπειτα ατυχημάτων.Στο σχολείο λέει την αποκαλούσαν “κουτσοφρίντα”, διότι στην ηλικία των έξι ετών είχε προσβληθεί από πολιομυελίτιδα με αποτέλεσμα το ένα της πόδι να είναι πιο κοντό από το άλλο. Η Φρίντα αποτελεί σημείο αναφοράς για τους ανθρώπους που αγαπούν την γνησιότητα του χαρακτήρα, ισότητα, την ελευθερία, την ερωτική ποίηση και τα έντονα χρώματα! Η ίδια πέρα από τους πίνακες γεμάτους χρώματα, σαφώς επηρεασμένη από τη μεξικανική καταγωγή της, έγραφε και ποίηση. Για την εποχή της αποτέλεσε πρωτοπόρα, καθώς οι φημισμένες γυναίκες ζωγράφοι ήταν ελάχιστες. Η δύναμη που είχε να αντικρίζει κατάματα τη ζωή και δη τον σωματικό και ψυχικό πόνο της, η πρωτοποριακή για την εποχή της σκέψη, σε συνδυασμό με μια ελευθεριακή ζωή, έδωσαν μεταξύ άλλων μια έντονα φεμινιστική διάσταση στην ύπαρξη και το έργο της.

Απενοχοποιημένη σεξουαλικά, ικανή να ενδώσει στους πειραματισμούς, που τις άρεσαν, προσπαθούσε να ακούσει, όσο καλύτερα μπορούσε τα θέλω της, έδωσε φτερά σε ανθρώπους που ίσως να βρίσκονταν και να βρίσκονται, λόγω της “διαφορετικότητάς” τους στο περιθώριο. Σε μια κοινωνία που ό,τι διαφέρει από τα δικά της μονοδιάστατα πρότυπα, το απορρίπτει και έπειτα το βάζει στην άκρη, ώστε να μην φαίνεται και άρα για αυτήν να μην υπάρχει.

Ιδιαίτερα ευφυής έγραψε: 

Αξίζεις μια αγάπη να σέβεται ότι είσαι ελεύθερη,

Αξίζεις μια αγάπη που να σε αγαπά ξεχτένιστη,

με τα πάντα και τις αιτίες που σε σηκώνουν βιαστικά,

με τα πάντα και τα δαιμόνια που δε σε αφήνουν να κοιμηθείς.

που να μπορεί να καταναλώσει όλο τον κόσμο αν περπατάει χέρι με χέρι με σένα, που να νιώθει πως οι αγκαλιές σου πάνε τέλεια με το δέρμα της.

Αξίζεις μια αγάπη που να θέλει να χορεύει μαζί σου,

που να επισκέπτεται τον παράδεισο κάθε φορά που κοιτάει τα μάτια σου και που δεν βαριέται ποτέ να διαβάζει τις εκφράσεις σου.

Αξίζεις μια αγάπη που να σε ακούει όταν τραγουδάς,

που να σε στηρίζει στα ρεζιλίκια σου,

που να σέβεται ότι είσαι ελεύθερη,

που να σε συνοδεύει στο πέταγμά σου,

που να μην την τρομάζει η πτώση.

Αξίζεις μια αγάπη που να πάρει τα ψέματα,

που να σου φέρει τον ενθουσιασμό,

τον καφέ

και την ποίηση.

“Γεννήθηκα Σκύλα-Γεννήθηκα Ζωγράφος”: πόση δύναμη να απαιτεί μια τέτοια δήλωση; Οι γυναίκες ακόμη και σήμερα ντρεπόμαστε να δείξουμε όλες τις πτυχές μας, καθώς γνωρίζουμε πως μια γυναίκα πρέπει να έχεις “καλές” ποιότητες, να είναι ήσυχη, πράα, να μην ενοχλεί, να μην απαιτεί, να μην βρίζει, να μην θυμώνει, να μην ζει. Εκείνη τόλμησε και διακήρυξε το αυτονόητο πως είμαστε ό,τι εμείς επιλέγουμε, χωρίς φόβο και ντροπή. Η γενναία θεώρηση τόσο των προσωπικών της επιλογών, όσο και της ίδιας της ζωής, την βοήθησαν να αντέξει τις δυσκολίες και κυρίως έδωσε σε εμάς ένα άξιο πρότυπο, με ευαισθησίες, άφθονο ταλέντο, ισχυρή και ασυμβίβαστη προσωπικότητα η Φρίντα Κάλο μίλησε για την ανάγκη να τιμούμε την ύπαρξη μας, μέσω της ανόθευτης αγάπης και αποδοχής για όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που είμαστε. Ακόμη και αν δεν γίνονται αποδεκτά από την κοινωνία, ακόμη και αν δεν αρέσουν. Σημασία έχει πως εγώ γεννήθηκα σκύλα- γεννήθηκα ζωγράφος…

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *