Τα “είδη” του φεμινισμού.

Είμαστε μέλη ενός κοινωνικού συνόλου, στις πιο μικρές ηλικίες ασυνείδητα και με το πέρασμα των ετών, ερχόμαστε σε επαφή άμεσα ή έμμεσα με τις συνέπειες και τις ευθύνες που μας αναλογούν, το “ανήκειν” έχει και αυτό το κόστος του.

Στο ένα έτος που τρέχουμε το project, που ονομάζεται GEA (GENDER EQUALITY ASSEMBLY) έχουμε δει, ακούσει και μάθει πολλά. Σίγουρα κάναμε λάθη, μα και σωστά. Συχνά, τίθεται το ερώτημα που ανήκει ιδεολογικά η ομάδα μας, η ερώτηση αυτή ή μάλλον η συχνότητά της και η επίσπευση της απάντησης είχε και έχει περισσότερο νόημα για τα τρίτα άτομα, παρά για εμάς. Πως το εννόω,όμως αυτό; Ήταν δεδομένο για εμάς πως ασχολούμενες με ένα τόσο βαθύ και ουσιαστικό ζήτημα, όπως αυτό της ισότητας των φυλών και κατ’ επέκταση των ανθρώπων, δεν θα μπορούσαμε να είμαστε ρατσίστριες, μισογύνισσες, ακροδεξιές ή να έχουμε ζητήματα με την Queer κοινότητα. Στη δική μας κοσμοαντίληψη το ένα αναιρεί αυτομάτως το άλλο, καθώς επιλέγεις “στρατόπεδο”. Έτσι, το δικό μας στρατόπεδο ήταν εξαρχής ένα, όμως μέσα σε αυτό μάθαμε πως υπάρχουν υπο-στρατόπεδα: ο φιλελεύθερος φεμινισμός, ο αναρχοφεμινισμός, ο queer φεμινισμός κ.α..

Ποτέ δεν μας σταμάτησαν ή πρόκειται να μας σταματήσουν οι ιδεολογικές διάφορες, πέραν των άκρων, εάν και εφόσον μπορεί να επιτευχθεί κοινή βάση και να εργαστούμε από κοινού στην επίτευξη το μεγαλύτερου σκοπού, δηλαδή της βελτίωσης της ζωής μας! Στις διάφορες απόπειρες για συνεργασία και επικοινωνία, αντιθέτως πέσαμε πάνω σε μια πρακτική της απόκλισης, που για εμένα τόσο ιδεολογικά, όσο και νομικά είναι άκρως προβληματική. Μας ρώτησαν αν είμαστε queer για να ενδιαφερθούμε και να ασχοληθούμε με ζητήματα της κοινότητας, πρώτη φορά έμαθα πως για να δείχνεις ενδιαφέρον και να έχεις όρεξη να στηρίξεις και να μάθεις καλύτερα μια κατάσταση εάν δεν ανήκεις σε αυτήν δεν δικαιούσαι να το πράξεις, άκρως δημοκρατικό και κυρίως φεμινιστικό. Σίγουρα, το υποκειμενικό βίωμα μιας ανισοτικής κατάστασης έχει βαρύνουσα σημασία, μα δεν μπορεί καμία ομάδα και κανένα άτομο να εξαιρέσει κατά το δοκούν ένα άλλο άτομο ή ομάδα που ενδιαφέρεται και θέλει να ασχοληθεί με μια κατάσταση.

Έπειτα, μάθαμε πως κάνουμε φιλελεύθερο φεμινισμό και χθες μάθαμε από μια κριτική πως κάνουμε ακραίο και καταγγελτικό φεμινισμό! Γελάω, λυπάμαι είναι το μόνο που αξίζει και μπορώ να κάνω! Είναι τραγικό που ακόμη στην Ελλάδα, λειτουργεί ο μικροιδεατισμός ή κοινώς η πολιτική ταυτότητα, λες και πρόκειται να μας ζητήσουν πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων για να μας “κάνουν παρέα”. Αν δεν ανήκεις σε εμάς, δεν υπάρχει συνεργασία, το ακούω, αλλά δεν το δέχομαι! Η απόρριψη αυτής της θέσης βασίζεται πρώτον στην ιστορία της πολιτικής υπόστασης αυτής της χώρας και το που μας οδήγησε αυτή η περιοριστική πρακτική και δεύτερον δεν προτίθεμαι να εξυπηρετήσω συμφέροντα καμίας πολιτικής ομάδας ή ιδεολογίας, η οποία κρύβεται πίσω από την εκάστοτε φεμινιστική ομάδα. Εάν υπάρχει κοινός σκοπός και όραμα και συμφωνία σε βασικές αρχές μετά χαράς να υπάρξει συνεργασία, εάν όχι δεκτό και αυτό. Έφτιαξα τη GEA μας, γιατί είμαι μια νέα γυναίκα, η οποία ζει και παλεύει μέσα στην ελληνική πραγματικότητα, χωρίς κοινωνικά ή οικονομικά προνόμια, ήθελα να εκφραστεί ο θυμός, η οργή μας και παράλληλα να χρησιμοποιήσουμε την ανισότητα που βιώνουμε δημιουργικά, να ενδυναμωθούμε, να πούμε “δεν είμαι μόνη.” Τώρα, εάν για καποι@ το εγχείρημα είναι φιλελεύθερο και για άλλ@ ακραίο και καταγγελτικό αυτό είναι δικό τους θέμα καθαρά, η πρόληψη και η επιλογή του ύφους, τρόπο, περιεχομένου. Εμείς και εγώ, θα συνεχίσουμε να δρούμε και να εκφραζόμαστε από καρδιάς, δηλαδή ελεύθερα και δημοκρατικά!

Θα συνεχίσουμε να μιλάμε, να γράφουμε και να ενοχλούμε για όλα αυτά τα δύσκολα θέματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους οι θηλυκότητες, ακριβώς διότι είναι θηλυκότητες! Δεν θα υπηρετήσουμε καμία άλλη επιδίωξη, πέραν της γνήσιας έκφρασης, βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης και ανάδειξης των θηλυκοτήτων! Λυπάμαι, εάν αυτό δεν εξυπηρετεί πρόσωπα και καταστάσεις, μα δεν είμαστε εδώ για να εξυπηρετήσουμε καμία/ κανένα και κανέναν, πέραν του μοναδικού μας σκοπού για ορατότητα των έμφυλων και ανισοτικών ζητημάτων!

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *