Πορτρέτα Σύγχρονων Γυναικών: Μαρία Φράγκου

Συνεχίζουμε τα αφιερώματα σε σύγχρονες θηλυκότητες, ώστε να ανοίξουμε ένα μικρό παράθυρο στον κόσμο και στις ζωές τους! Η επικοινωνία μας με σύγχρονες προσωπικότητες μας δίνει την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με την απτή πραγματικότητα των θηλυκοτήτων σήμερα στη χώρα μας.

Το σημερινό πορτρέτο είναι αφιερωμένο στη Μαρία Φράγκου μια νέα και άκρως ικανή γυναίκα, η οποία είναι συνιδρύτρια του “Project Unfiltered” και έχει σπουδάσει Πολιτική Επιστήμη στο Πάντειου Πανεπιστήμιο Αθηνών, του οποίου είναι αριστούχα απόφοιτη και στην Ανωτάτη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος “Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης” της Νομικής Σχολής Θεσσαλονίκης.

  • Ποιο ήταν ή είναι το γυναικείο σου πρότυπο και γιατί;

Προσωπικά, δεν έχω ένα μεμονωμένο γυναικείο πρότυπο. Από την παιδική μου ηλικία έως σήμερα στα νεανικά μου χρόνια (middle to late twenties), αντλούσα γνώσεις και έμπνευση από το γυναικείο φύλο, στο σύνολο του. Από την μελέτη των προσωπικοτήτων και των αγώνων των φεμινιστριών, από σπουδαίες γυναίκες της αρχαιότητας και της μετανεωτερικότητας καθώς και από τις γυναίκες του περιβάλλοντός μου, πάντοτε αντλούσα και συνεχίζω να λαμβάνω όχι μόνο αρχές, αξίες, ιδεώδη και τρόπους συμπεριφοράς αλλά και μία εκδοχή του δικού μου επιθυμητού μέλλοντος. Η συναναστροφή και η διαλεκτική μεταξύ θηλυκοτήτων, πάντοτε μου προσέφερε, όπως συνεχίζει άλλωστε, πολλά αγαθά. 

 Ωστόσο, αν μπορούσα να διακρίνω ορισμένα στοιχεία θα παρέθετα τα εξής: Από την μητέρα και τις γιαγιάδες μου, έλαβα ένα ακαταμάχητο μητρικό πρότυπο, διαρκούς υποστήριξης και αυτοθυσίας. Ενδεχομένως και δυναμικότητας, μαχητικότητας, γλυκύτητας και τσαντίλας (Μωραίτισσες γαρ). Από την αγαπημένη μου αδερφή-καλύτερη φίλη, λαμβάνω την πλήρη και άνευ όρων ισότιμη αδερφική σχέση, γεμάτη αποδοχή και αμέριστη ενθάρρυνση. Καθώς και τον αδάμαστο ενθουσιασμό της για την ζωή και τις απολαύσεις της. Εξίσου, πολλά και σπουδαία αγαθά λαμβάνω και από άλλες αγαπημένες μου γυναίκες φίλες και συντρόφισσες στην ζωή. Επίσης, από τις ανηψούλες μου, κρατάω την απόλυτη αγάπη και εμπιστοσύνη που μου δείχνουν, ακόμα και μ’ ένα βλέμμα τους. Προσπαθώ άλλωστε να γίνομαι καλύτερη για αυτές. Και για όλες τις κόρες και του γιούς του αύριο. Τέλος, από τις πανεπιστημιακές μου Δασκάλες, κρατάω την αγάπη για την Επιστήμη και την ταγμένη υπηρεσία σ’ αυτήν και στις/στους φοιτήτριες και φοιτητές τους, την ενθάρρυνση, την καθοδήγηση, την εποικοδομητική κριτική, την αρωγή και την υποστήριξη, την μεθοδολογία της Επιστημόνισσας και της αυριανής δασκάλας, την αγάπη της Εκπαιδευτικού προς τα παιδιά/εκπαιδευόμενους/νες, την κατανόηση και το γλυκό χιούμορ μεταξύ μας και την αγάπη για τις οικογένειες, τους συντρόφους και τα παιδιά τους. Ειδικότερα, βλέποντας ορισμένες να μιλάνε γεμάτες αγάπη για τους συντρόφους τους καθώς και άλλες να φέρνουν τα μικρά τους παιδάκια στο Πανεπιστήμιο και στις λοιπές ακαδημαϊκές εκδηλώσεις, αντανακλά μέσα μου μία πολύ γλυκιά εικόνα ενός προσωπικού ευσεβούς πόθου.

  • Τι σημαίνει για εσένα φεμινισμός; 

Πολύ ωραία ερώτηση. Κυρίως ενδοσκόπησης και λιγότερο γνώσεων. Ο φεμινισμός λοιπόν για εμένα, πέρα από ένα ιστορικό κίνημα και μία ολόκληρη Σχολή Σκέψης στις Κοινωνικές Επιστήμες με πλούσιο υλικό και καινοτόμες προσεγγίσεις, αποτελεί μία επιλογή. Της επιλογή της ισότητας και του αγώνα, αφενός. Κυρίως του αγώνα για την εγκαθίδρυση μίας ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών-θηλυκοτήτων και αντρών, σε κάθε έκφανση και πτυχή του κοινωνικά και δικαιοκρατικά οργανωμένου βίου. Αφετέρου αποτελεί την επιλογή μίας πηγαίας και ενθαρρυντικής σύμπραξης μεταξύ γυναικών. Πιο συγκεκριμένα, αποτελεί την επιλογή της κατάστρωσης ενός ισχυρού δικτύου αλληλοϋποστήριξης, δράσης και αρωγής, από το οποίο θα μαθαίνουμε και ενωμένες, στηρίζοντας η μία την άλλη, θα επιδρούμε καθοριστικά στην σφαίρα της κοινωνικοπολιτικής πραγματικότητας. Εξάλλου, είναι μία διαδικασία μάθησης για εμένα. Για το ποια είμαι, ποια θέλω να είμαι και για το ποια θέλω να γίνω. Από την Υπατία μέχρι την Αύρα Θεοδωροπούλου και από την Σιμόν Ντε Μπωβουάρ μέχρι την Ασλί Ερντογάν, από τις Κούρδισσες Μαχήτριες, μέχρι τις Ουκρανές γυναίκες, που με τα παιδιά στην αγκαλιά, αμύνονται για τους αγαπημένους τους, μαθαίνω. Καταλήγω λοιπόν πως όλα αυτά τα ανωτέρω είναι Φεμινισμός: Αγώνας, Διεκδίκηση, Ουσιαστική Ισότητα και Αναγνώριση-Κατοχύρωση- Θεσμική Προάσπιση Δικαιωμάτων, Αλληλοϋποστήριξη και Σύμπραξη μεταξύ Θηλυκοτήτων καθώς και μεταξύ όλων των φύλων, Διαλεκτική και Εκπαίδευση.

  • Έρευνες δείχνουν πως η πραγματική ισότητα των φύλων θα επιτευχθεί σε 100 χρόνια, σε ποιους τομείς υφίσταται το γυναικείο φύλο διακρίσεις; Μπορείς να μας αναφέρεις ένα προσωπικό σου βίωμα;

Διαβάζοντας και μελετώντας αυτές τις έρευνες και ζώντας μέσα στο σύγχρονο κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον έστω και μίας ευρωπαϊκής χώρας, τείνω να απελπίζομαι διττά: αφενός για τα καθημερινά γεγονότα εκμετάλλευσης οποιουδήποτε είδους, κακοποίησης και δολοφονιών εις βάρος γυναικών, παιδιών και θηλυκοτήτων στο σύνολό τους, τα οποία άλλοτε επικοινωνούνται και άλλοτε δημοσιοποιούνται, και αφετέρου για την απόσταση που έχουμε να διανύσουμε συνολικά, ώστε να εξοβελιστούν οι ανωτέρω παθογένειες. Η ανάγκη αντιμετώπισης τους, δεν τα καθιστά μόνο ζητήματα «Πολιτικής ατζέντας», τα οποία ο κοινός Νομοθέτης και η εκάστοτε Κυβέρνηση, καλείται να ρυθμίσει ουσιαστικά, με λαμβανόμενες πολιτικές θεραπείας και πρόληψης. Αποτελεί μία εκ βάθρων, θεμελιώδη ανάγκη προοδευτικής μεν αλλά ουσιαστικής αντιμετώπισης και πρόληψης φαινομένων διακρίσεων, εκμετάλλευσης και καταπάτησης δικαιωμάτων, τα οποία η Ελληνική Δημοκρατία και κάθε σύγχρονο κράτος, οφείλει να επιλύσει. Και για τα οποία δεσμεύεται συνταγματικά καθώς και υπερεθνικά μέσα από Διεθνείς Συμβάσεις.

Παρά την νεανική μου ηλικία, δυστυχώς έχω γίνει, αυτόπτης και αυτήκοος τις περισσότερες φορές, μάρτυρας διακρίσεων εις βάρος γυναικών. Ένα πρώτο βίωμα ήταν η έκφραση ενός πανεπιστημιακού καθηγητή προς μία τότε συμφοιτήτριά μου, η οποία ήταν η μοναδική που γνώριζε και απάντησε σωστά, σε ένα ερώτημα περί διεθνούς πολιτικής, για να λάβει την απάντηση: « Μπα; Σκέφτεστε και εσείς οι γυναίκες;!».Το δεύτερο ατυχές βίωμα που θα εκτεθεί ήταν σε ένα επιστημονικό συνέδριο. Στο ανωτέρω, ορισμένοι από τους άντρες επιστήμονες, στις τρεις και μοναδικές ομότεχνες (για τους περισσότερους) και αξιόλογες συναδέλφισσες τους, συμπεριφέρθηκαν ως εξής: στην μία καυτηρίασαν σκωπτικά την πολιτική της θέση, μην αφήνοντας την, να ολοκληρώσει την φράση της, στην άλλη έκαναν κεκαλυμμένη αλλά ευθεία επίθεση, και στην τρίτη αγνοούσαν επιδεικτικά το χέρι της, ώστε να λάβει τον λόγο. Ως νεαρή γυναίκα και επιστημόνισσα, ούσα τότε μεταπτυχιακή φοιτήτρια, έλαβα τον λόγο αυτοτελώς, στην προσπάθειά μου, να τις υπερασπιστώ. 

Τέλος, δύο από τα κορυφαία βιώματα διακρίσεων τα οποία στράφηκαν προς εμένα ήταν τα εξής και δυστυχώς μέσα στον ιερό χώρο του Πανεπιστημίου, στην ηλικία των είκοσι (20) και είκοσι δύο/τριών (22/23) ετών αντίστοιχα. Στο πρώτο, απαντώντας σ’ ένα ερώτημα ακαδημαϊκής φύσης, ο καθηγητής απάντησε με την φράση: «Ααα… Αυτή είναι έξυπνη ξανθιά!» και στο δεύτερο, ο ένας από τους δύο διδάσκοντες γύρισε και μ’ έναν ανερυθρίαστο τρόπο μου είπε το εξής:« Πως πρόκοψες εσύ και μπήκες(εδώ);» αναφορικά με κάποιες από τις μεταπτυχιακές μου σπουδές, στις οποίες εισήλθα κατόπιν εξετάσεων και μέσα στους αρχικούς εισαχθέντες. Ατυχές και αυτό. Παρ’ όλα αυτά, λειτούργησε ως καύσιμο επιτυχίας.

  • Για χρόνια επικρατούσε το σεξιστικό στερεότυπο πως μια όμορφη γυναίκα δεν μπορεί να είναι και έξυπνη ή και το αντίστροφο. Έχεις βιώσει παρόμοιο περιστατικό; Αν ναι, πως το χειρίστηκες; 

Από το αξιόλογο βιβλίο του Κώστα Καρακάση με τίτλο «Αθηνά. Ευτυχώς που δεν γεννήθηκα όμορφη», μέχρι τα συνεχώς αναδυόμενα και μετεξελισσόμενα πρότυπα ομορφιάς, διαπιστώνεται (ίσως και να πιστοποιείται) τελικά πως η ωραιότητα ξεπερνά τα καθιερωμένα πρότυπα της ομοιομορφίας, και πραγματώνεται στην προσωπικότητα, στο πνεύμα, στην συμπεριφορά και στο περιεχόμενο του χαρακτήρα της καθεμίας και του καθένα από εμάς. Σύμφωνα κυρίως με τα λεγόμενα των άλλων για το άτομο μου, η εξωτερική ομορφιά που κληρονόμησα είναι υπαρκτή. Προσωπικά όμως, ποτέ δεν την εργαλειοποίησα και δεν πόνταρα σ’ αυτήν. Τα «όπλα που λαξεύω» κάθε μέρα είναι το πνεύμα και ο χαρακτήρας μου. Το μυαλό, οι δεξιότητες, οι στάσεις, η συμπεριφορά και οι ενέργειές μου. Είναι η επιλογή μου, για να δημιουργήσω εμένα, τόσο ως ολοκληρωμένη αλλά πολυσχιδή προσωπικότητα, όσο και ως λειτουργικό μόριο του κοινωνικού συνόλου. Δυστυχώς τα βιώματα υπάρχουν, όμως η αναδυόμενη αυστηρότητα που αποπνέω, πλέον δεν αφήνει πολλά περιθώρια δυσμενούς μεταχείρισής μου, μόνο από το ευπαρουσίαστο πρόσωπό μου και την συνολική μου εικόνα. Εκπαιδευόμαστε άλλωστε καθημερινά, στο να διατηρούμε την ψυχραιμία και τον αυτοσεβασμό μας, σε φαινόμενα προσβλητικής συμπεριφοράς.  

  • Υπάρχει ακόμη για την σύγχρονη γυναίκα το δίλημμα καριέρα ή οικογένεια;

Μία ακόμα εύστοχη ερώτηση, την οποία επεξεργάζομαι και εγώ κάθε μέρα και πιο πολύ, ύστερα από την διαρκώς αυξανόμενη κοινωνική πίεση που λαμβάνω. Αναμφίβολα το δίλημμα ή κατά ακριβολογία το πεπαλαιωμένο κοινωνικό αυτό στερεότυπο «καριέρα ή οικογένεια» συνεχίζει να υφίσταται, κυρίως ως μία αδιέξοδη επιλογή, από αυτούς που δεν προσπάθησαν καν, να δουν το τι ζητάει η ψυχή τους. Εντούτοις, οι κοινωνική πραγματικότητα αλλάζει και πλέον, το ανωτέρω στερεότυπο, δεν ενδύεται της δυναμικής που κάποτε είχε. Εξάλλου το κάθε πρόσωπο έχει την απαράγραπτη και θεμελιώδη ελευθερία να διαμορφώνει την προσωπικότητα και τον βίο του, ελεύθερα και κατά βούληση, σύμφωνα και με το Άρ.5 του ελληνικού Συντάγματος. Όπως αποδεικνύεται περίτρανα άλλωστε, η καριέρα και η οικογένεια, από την στιγμή που αποτελούν επιθυμίες για μία γυναίκα, τότε θα αποτελούν και πραγματοποιήσιμους στόχους. Πλέον, η συνδρομή και της επιστήμης της ιατρικής και της βιογενετικής, είναι κρίσιμη, μέσα από την κρυοσυντήρηση ωαρίων. Παρ’ όλα αυτά, τα παραδείγματα πολλών καθημερινών γυναικών, που δημιούργησαν υπέροχα την ζωή τους έχοντας οικογένεια και σταδιοδρομώντας (ασχέτως τις ποικίλες θυσίες και τον μόχθο που καταβάλλουν καθημερινά, προσπαθώντας να ανταπεξέλθουν σε όλες τα αναρίθμητες υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει), αποτελούν έναν σημαντικό δείκτη εξοβελισμού αυτού του καταστρεπτικού αναχρονιστικού στερεοτύπου, για την σύγχρονη γυναίκα. Η οποία ευτυχώς τείνει να το απορρίπτει, σεβόμενη την ζωή, τον εαυτό της και το όραμά της.

  • Ποιες είναι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει μια σύγχρονη γυναίκα λόγω των πολλαπλών της ρόλων;

Πολλαπλοί ρόλοι και αναδυόμενες προκλήσεις. Εξαιρετική θεματική και φλέγουσα. Όπως και στην αμέσως προηγηθείσα ερώτηση, χρησιμοποίησα τον όρο «υποχρεώσεις» αντί του όρου «ρόλος» διότι ο ρόλος απαιτεί ενσάρκωση, ενώ οι υποχρεώσεις είναι οντολογικού περιεχομένου, και απαιτούν ανάληψη και (σε ορισμένες περιπτώσεις) επιλογή. Στο κρίσιμο του ζητήματος, ούσα νέα γυναίκα και συγκοινωνός με άλλες γυναίκες, είτε με αυτές δενόμαστε με δεσμούς αγάπης και φιλίας, είτε με δεσμούς αίματος, συνειδητοποιώ και εκλαμβάνω τόσο τους προβληματισμούς όσο και τις συνεχώς αναδυόμενες προκλήσεις, με τις οποίες ερχόμαστε αντιμέτωπες. 

Ειδικότερα, από την επιλογή διαμόρφωσης του επαγγελματικού μας βίου, ο οποίος εκκινεί με την κατάστρωση του μηχανογραφικού δελτίου για την είσοδο μας στην πολυπόθητη πανεπιστημιακή ή μη Σχολή, έως την πιθανή ημέρα της συνταξιοδότησης, στην οποία πολλές από εμάς πιθανολογείται ότι δεν θα φτάσουν ή δεν θα λάβουν επαρκώς, και από την επιλογή της δημιουργίας ή μη συντροφικών-ερωτικών σχέσεων και πόσο μάλλον οικογένειας, μέχρι την επιλογή της αφιέρωσης σε πνευματικές ενασχολήσεις και στον μοναχισμό, καλούμαστε να είμαστε σε επαγρύπνηση. Ενδεχομένως, και σε απολογητική συμπεριφορά, για οτιδήποτε επιλεγούμε αυτοτελώς για εμάς τις ίδιες. Οι προκλήσεις είναι πολλές και ενσαρκώνουν τον μύθο της λερναίας ύδρας‧ προσωπικές, οικογενειακές, επαγγελματικές, πολιτικές κλπ. Ωστόσο, αν αντιληφθούμε ορισμένες εξ αυτών, ως «προσκλήσεις» για μία συνολική αναβάθμιση του προσωπικού βίου της καθεμιάς και των ιδιοτήτων της, ίσως να έχουμε ένα κίνητρο παραπάνω για να τις κατακτήσουμε.

  • Ποια είναι τα σύγχρονα χαρακτηριστικά των γυναικών; Παρατηρείς διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις μεγαλύτερες γενεές γυναικών;

Διερευνητική ερώτηση και ωραίο θέμα για έρευνα. Ως προς το πρώτο σκέλος, τα σύγχρονα χαρακτηριστικά τα οποία αφύπνισαν, δημιούργησαν, ανέδειξαν και λάξευσαν οι νέες γυναίκες του σήμερα, σύμφωνα με την υποφαινόμενη είναι η αίσθηση του αυτοσεβασμού, η οριοθέτηση των προσωπικών συνόρων έκαστης προς τους άλλους, με σκοπό να μην υπόκειται σε εκμετάλλευση, και η διεκδικητική συμπεριφορά για ισότιμη μεταχείριση τόσο σε διαπροσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Επίσης είναι η συνειδητοποίηση του αυτοκαθορισμού, τον οποίο απολαμβάνουν ως εγγενές δικαίωμα, η μη ανεκτικότητα σε γεγονότα και συμπεριφορές υποτίμησης, ψυχολογικής υποδούλωσης και κακοποιητικής συμπεριφοράς, ο σεβασμός για την εσωτερική τους άνθιση, με σκοπό την αυτοπραγμάτωση και τέλος η συνειδητοποίηση της ανάγκης για την ύπαρξη και την λειτουργία ενός δικτύου αλληλοϋποστήριξης. Εντούτοις, τα ανωτέρω είναι ενδεικτικά και σε καμία περίπτωση, δεν μπορούν να θεωρηθούν ως θέσφατα.

  • Ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά που θεωρείς πως είναι αναγκαίο μια γυναίκα να καλλιεργήσει στη σημερινή εποχή;

Στο διαρκώς αναπροσαρμοζόμενο σήμερα, ωθούμαστε καθημερινά στο να αλλάζουμε και να δημιουργούμε ξανά πτυχές του εαυτού μας. Ειδικότερα, μία γυναίκα σήμερα, είναι αναγκαίο τόσο να διερευνά τον εσωτερικό εαυτό και την ψυχοσύνθεσή της, όσο και να επιμορφώνεται, απολαμβάνοντας την διαδικασία δημιουργίας του εαυτού της και της ζωής της, έτσι όπως η ίδια επιθυμεί. Η στροφή προς την ψυχική υγεία και η ανάγκη να επενδύσει σ’ αυτήν, εξερευνώντας στοιχεία του εαυτού της και πιθανά τραύματα, η ανάγκη θεραπείας των κρίσεων πανικού, της κατάθλιψης και άλλων, όπως και η ενδοσκόπηση, με σκοπό την ενίσχυση ορισμένων ιδιοτήτων που είχε ή δεν είχε καθόλου, καθιστούν την στροφή προς την αναζήτηση της ψυχικής υγείας, έναν κρίσιμο και συνάμα βοηθητικό παράγοντα εσωτερικής άνθησης για κάθε γυναίκα. Ωστόσο, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που βιώνουμε όλες και όλοι, υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να βοηθήσουμε την ψυχική μας υγεία, οι οποίοι εκτείνονται από τις συστηματικές συνεδρίες με ειδικούς, μέχρι τα βιβλία αυτοβελτίωσης και τα δωρεάν σεμινάρια ενδυνάμωσης.

Ένα δεύτερο στοιχείο αποτελεί η επιμόρφωση. Καθώς και η καλλιέργεια δεξιοτήτων ή η εκμάθηση μίας νέας επιστήμης, γλώσσας, τέχνης, δεξιοτήτων και ούτω καθεξής. Η κατάκτηση της νέας γνώσης καθώς και καθετί που δίνει χαρά και «θρέφει» την ψυχή του ανθρώπου, αποτελεί συνάμα δείκτη τόσο αυτοσεβασμού όσο και  υγιούς αυταγάπης. Μέσα από αυτά, και απολαμβάνοντας την διαδικασία του «Να γίνεις η γυναίκα που θέλεις εσύ να γίνεις», όπως λέω σε κάθε θηλυκότητα με την οποία συνδιαλέγομαι και αγαπώ, οποιασδήποτε ηλικίας και πεδίου (οικογενειακού, πανεπιστημιακού, φιλικού κλπ), έχουμε μόνο να κερδίσουμε συλλογικά. Γιατί ανθίζοντας η μία, βοηθάει ακούσια ή εκούσια, και τις υπόλοιπες ν’ ανθίσουν.

  • Τι σημαίνει για εσένα ακολουθώ το όνειρό μου; Πως προέκυψε το «Project Unfiltered»;

Όνειρο και Όραμα, δύο λέξεις εννοιολογικά όμοιες και πιθανώς ετυμολογικά ομόρριζες. Τα όνειρα αποτελούν αναμφίβολα τις ελπίδες όσων δεν κοιμούνται, όπως είχε πει και ο Πίνδαρος. Εντούτοις, το όραμα, ενδεχομένως και ν’ αποτελεί κάτι παραπάνω. Ίσως να είναι ένα κράμα ονείρων, στόχων, φιλοδοξιών, κλίσεων και δεξιοτήτων, προερχόμενο από αυτό που οι Ιάπωνες ορίζουν ως «Ικιγκάι». Στο δια ταύτα όμως. Η νοηματοδότηση που δίνω στο ”κηνυγάω τα όνειρά μου”, είναι η εξής: αναγνωρίζω και σέβομαι τα όνειρα μου, δημιουργώ το όραμα μου για την μελλοντική μου εκδοχή, και με βαθιά αφοσίωση και στοχοπροσήλωση, εφαρμόζω την στρατηγική μου, και κηνυγάω τους στόχους μου. Τίποτα άλλωστε δεν μας χαρίζεται και καθημερινά, όλες και όλοι, άλλοτε σε μεγαλύτερο και άλλοτε σε μικρότερο βαθμό, καλούμαστε να δώσουμε τις προσωπικές μας μάχες‧ τόσο με τον εαυτό μας, ξεπερνώντας τα παγιωμένα όρια των δυνατοτήτων μας, όσο και για τους στόχους μας. Η στρατηγική, η αγωνιστικότητα, η/οι μάχη-μάχες, η αφοσίωση, η συστηματικότητα, η σκληρή δουλειά, το ανοιχτό μυαλό, η σύμπραξη και η συντροφικότητα, η αυθεντικότητα προς τον εαυτό και το κάλεσμα της καρδιάς, όπως και η εντιμότητα προς τους άλλους και προς τον εαυτό αντίστοιχα, θα μπορούσαν να αποτελέσουν το «καλειδοσκόπιο» βάσει του οποίου ερμηνεύω την ανωτέρω φράση, μάχομαι για τους στόχους μου και οδηγούμαι προς την πραγμάτωση του δικού μου οράματος για την ζωή μου. 

Στο δεύτερο σκέλος: Το «Project Unfiltered», αποτελεί έναν διαδικτυακό χώρο ιδεών. Είναι προϊόν μίας σχετικά μεγάλη ομάδας νεαρών πολιτών, οι οποίοι γνωρίστηκαν και συνεργάστηκαν ως ομάδα, με αφορμή ένα ακαδημαϊκό εγχείρημα προσομοίωσης πολιτικών θεσμών σε συνέδριο. Η αγάπη τους και το μεράκι τους, για την Δημοκρατική Πολιτεία, την Δημοκρατία, την ενεργό συμμετοχή στην σύγχρονη πολιτικοκοινωνική πραγματικότητα και την πολιτική, καθώς και οι ιδιότητες τους, ως νεαροί επιστήμονες- φοιτητές (κατά κύριο λόγο) προερχόμενοι από πολλές επιστημονικές ατραπούς, με παντιέρα τους την ανάγκη για έρευνα και έκφραση, οδήγησαν στην πραγμάτωση του. 

Το «Project Unfiltered» είναι αυτοτελές και ”αυτοδημιούργητο”, προερχόμενο από τα μέλη του και υπαγόμενο σ’ αυτά, χωρίς την οποιαδήποτε εξωτερική χρηματοδότηση. Εμπεριέχει στην θεματολογία του αρθρογραφία και podcasts, με ευρύ αριθμό στηλών, οι οποίες εκτείνονται από την Κοινωνία και την Πολιτική, μέχρι τον Πολιτισμό και την στήλη των Academics. Είναι ανοιχτό προς όλους/ες, παρέχοντας την δυνατότητα δημοσίευσης παρεμβάσεων, και δίνει ιδιαίτερο βήμα σε νέες και νέους επιστημόνισσες και επιστήμονες, είτε αυτοί βρίσκονται στον πρώτο κύκλο των σπουδών τους, είτε στο στάδιο της μεταδιδακτορικής τους έρευνας.  Η συνεργατικότητα, η ομαδικότητα, ο εθελοντισμός στην σύμπραξη σ’ αυτό, το από κοινού αίσθημα δημιουργίας ενός «δικού μας εγχειρήματος εκ του μηδενός», αλλά με πολύ μεράκι και ατέρμονα ξενύχτια δουλειάς και κατάστρωσής του, με σκοπό την διεύρυνσή του και ίσως στο μέλλον την μετεξέλιξή του σε μία «δεξαμενή σκέψης» μεταξύ των νέων από όλα τα Πανεπιστήμια της Ελλάδας και σε συνεργασία με Πανεπιστήμια του εξωτερικού, είναι αυτά για τα οποία, το κείμενο εγχείρημα, φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν ελεύθερο και ανοιχτό χώρο ακαδημαϊκής έκφρασης και διαλεκτικής.

Σας ευχαριστώ πολύ και από καρδιάς. Σας εύχομαι κάθε επιτυχία, υγεία, δύναμη και χαρά, ώστε να γίνετε οι άνθρωποι που εσείς επιθυμείτε, πραγματώνοντας τα δικά σας Οράματα. Για όλες και όλους μας, για το σήμερα και το αύριο. 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *