Πορτρέτα Σύγχρονων Γυναικών: Δρ Άννα Πλεύρη.

Αισίως φτάσαμε στο τέταρτο Πορτρέτο της σειράς “Σύγχρονες Γυναίκες”, η επιθυμία μας παραμένει η ίδια να έρθουμε σε επαφή και να γνωρίσουμε γυναίκες που βρίσκονται ανάμεσά μας και αντιμετωπίζουν με προσωπικές διαφοροποιήσεις την ίδια πραγματικότητα.

Σήμερα, έχουμε την ιδιαίτερη χαρά να φιλοξενούμε την Δρ Άννα Εμ. Πλεύρη, Επίκουρη Καθηγήτρια Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δικηγόρος στην Ελλάδα και στην Κύπρο, Διαιτητής, Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια, Εκπαιδεύτρια.

Μην ξεχνάτε να είστε ο εαυτός σας!

Ποιες είναι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει μια σύγχρονη γυναίκα λόγω των πολλαπλών της ρόλων; Οι ρόλοι στους οποίους καλείται να ανταπεξέλθει η σύγχρονη γυναικά είναι πολλοί και απαιτητικοί. Κόρη, μητέρα, σύντροφος, σύζυγος, εργαζόμενη. Ζούμε σε καιρούς μεταρρυθμιστικούς της ζωής. Τα κοινωνικά μοντέλα μεταβάλλονται, η τεχνολογία επελαύνει σε όλες της πτυχές της ζωής, οι ανάγκες των ανθρώπων αλλάζουν και πολλαπλασιάζονται, οι κρίσεις παντός είδους (οικονομική, κοινωνική, υγειονομική) επηρεάζουν άμεσα και βίαια τη ζωή όλων και βεβαίως των γυναικών, οι οποίες βρίσκονταν ήδη σε δύσκολη θέση λόγω των διαχρονικών ανισοτήτων και της επιπλέον προσπάθειας την οποία πρέπει να καταβάλουν για να ανταπεξέλθουν όχι μόνο σε ό,τι έχουν επιλέξει να κάνουν, αλλά και σε ότι «οι άλλοι» αναμένουν ή απαιτούν από τις γυναίκες να κάνουν. Με άλλα λόγια, η ζωή της σύγχρονης γυναίκας μπορεί να έχει διευκολυνθεί σε κάποια ζητήματα, λ.χ. λόγω της τεχνολογικής ανάπτυξης, της ευκολίας των μετακινήσεων και του διαδικτύου, αλλά ταυτόχρονα έχει επωμιστεί πλήθος από άλλα βάρη και προκλήσεις.

Πόσο εύκολη είναι η ζωή της;  Στο ως άνω πλαίσιο, η ζωή της σύγχρονης γυναίκας είναι απαιτητική διότι αφενός το περιβάλλον της (οικογενειακό, εργασιακό, κοινωνικό) είναι απαιτητικό και αφετέρου διότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων το συνολικό περιβάλλον δεν είναι υποστηρικτικό ή πάντως τόσο υποστηρικτικό ώστε να μπορεί να επικουρήσει τη γυναίκα σε όλους τους ρόλους της.

Υπάρχουν περιπτώσεις «συγκρούσεων» των ρόλων της; Βεβαίως υπάρχουν. Η κλασικότερη και δυσκολότερη σύγκρουση κατ’ εμέ είναι αυτή του ρόλου της μητέρας που για τις γυναίκες που επιλέγουν να αποκτήσουν παιδιά είναι ρόλος με αρχέγονα και ενστικτώδη χαρακτηριστικά σχεδόν σύμφυτος της γυναίκας με τον ρόλο της εργαζόμενης μητέρας. Η ισορροπία μεταξύ των δυο ρόλων δεν είναι εύκολη. Ιδίως αν σκεφτεί κανείς ότι η κοινωνία απαιτεί από τη μητέρα να αναθρέφει παιδιά ως να μην εργάζεται και να εργάζεται ως να μην έχει παιδιά.

Υπάρχει ακόμη για την σύγχρονη γυναίκα το δίλημμα καριέρα ή οικογένεια; Δυστυχώς υπάρχει και έχω τη γνώμη, ότι θα υπάρχει όσο η γυναίκα δεν υποστηρίζεται επαρκώς από το στενό και ευρύτερο περιβάλλον και τους κρατικούς θεσμούς. Υπάρχουν βεβαίως και γυναίκες, όπως η υποφαινόμενη που επιδιώκουν και τη δημιουργία οικογένειας και την επαγγελματική ανέλιξη εξ αρχής και παράλληλα. Το πότε και αν συμβαίνει αυτό πάντως εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και δεν υπάρχει ένας κανόνας που ταιριάζει σε όλες.

Υπάρχουν προνοιακές δομές και κρατικοί θεσμοί, οι οποίοι να διευκολύνουν και να στηρίζουν την νεαρή μητέρα; Δυστυχώς η απάντηση στο  ερώτημα αυτό δεν είναι θετική απ’ όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω και δη τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Κύπρο. Ειδικότερα, οι υπάρχουσες δομές και θεσμοί δεν είναι ικανοποιητικοί ή επαρκείς ώστε να στηρίξουν τη νεαρή μητέρα. Παραδείγματα αυτής της «ανεπάρκειας» μπορεί κάποιος να βρει σε ζητήματα άδειας εγκυμοσύνης, λοχείας, ανατροφής, προαγωγών και εξασφάλισης της ίδιας της θέσης εργασίας, υποστήριξης σε περιπτώσεις ενδοικογενειακής βίας,  στήριξη στην ανατροφή και εκπαίδευση των παιδιών κ.ά.

Πιστεύετε ό,τι τα σύγχρονα ζευγάρια έχουν καταργήσει τους παραδοσιακούς ρόλους;   Θεωρώ, ότι η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν είναι απλά θετική και αρνητική. Εξαρτάται από το αν πρόκειται για ζευγάρια που ζουν σε μεγάλα αστικά κέντρα ή στην επαρχία, από την οικονομική τους κατάσταση, από το αν εργάζονται και οι δυο, από το μέγεθος της οικογένειας, το μορφωτικό επίπεδο κ.ά. Ως γενικό σχόλιο θα έλεγα ότι σε μεγάλο βαθμό έχουν καταργηθεί παραδοσιακοί ρόλοι ιδίως σε ζευγάρια που ζουν στις πόλεις και έχουν  (συνήθως) υψηλό μορφωτικό επίπεδο (και έχουν ταξιδέψει)!

Πόσο σημαντική είναι η υποστήριξη του οικογενειακού περιβάλλοντος για την ανεμπόδιστη επαγγελματική άνθηση μιας γυναίκας; Από τα πλέον σημαντικά και επιτρέψτε μου να πω ότι μιλώ από ίδια εμπειρία! Το να υπάρχει οικογενειακό περιβάλλον να τη στηρίξει τη γυναίκα και δη τη μητέρα κυρίως στην ανατροφή του παιδιού, ώστε να τολμήσει επαγγελματικά βήματα ή να εξελιχθεί επαγγελματικά είναι πολύ σημαντικό και αναγκαίο!

Τι ρόλο διαδραματίζουν οι σύγχρονες γυναίκες για την υγιή ψυχική και συναισθηματική ανατροφή των παιδιών τους; Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει ότι τα πρώτα έτη της ζωής του παιδιού είναι εξαιρετικά κρίσιμα και σημαντικά για τη συναισθηματική και ψυχική τους κατάσταση και εξέλιξη του. Είναι πολύ σημαντικό η σύγχρονη μητέρα να έχει τη δυνατότητα στα πρώτα χρόνια ζωής του παιδιού της να είναι παρούσα ολοδύναμα και όσο περισσότερο γίνεται. Το αν μπορεί πράγματι να το κάνει αυτό εξαρτάται από το ποιος/ποιοι και πόσο θα την υποστηρίξουν.

Ευχαριστούμε!  

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *