Πορτρέτα Σύγχρονων Γυναικών: Φαίη Σωτηρίου.

Συνεχίζουμε την σειρά των συνεντεύξεων, με το δεύτερο Πορτρέτο. Αυτή τη φορά θα γνωρίσουμε την Φαίη Σωτηρίου, Academic EFL Teacher και Academic EFL Teacher και Professional Empowering Coach.

“Η ιδέα για σειρά συνεντεύξεων με σύγχρονες, αξιόλογες και μαχητικές γυναίκες οι οποίες η κάθε μια στον τομέα της και με την ιδιότητά της, ζει μια ζωή, όπως εκείνη τη θέλει, αγωνίζεται για αυτά που εκείνη θέλει και μπορεί να έχει ή μπορεί να μην δεν έχει οικογένεια! Σημασία δεν έχει τι έχει επιλέξει, αλλά πως έχει το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής!”

Ιδιότητα: Academic EFL Teacher εργάζεται στο Perrotis College της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, και ως Professional Empowering Coach διδάσκει Life Coaching στο Καποδιστριακο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

  • Ποιες είναι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει μια σύγχρονη γυναίκα λόγω των πολλαπλών της ρόλων; Πόσο εύκολη είναι η ζωή της; Υπάρχουν περιπτώσεις «συγκρούσεων» των ρόλων της;

Οι προκλήσεις για μια σύγχρονη γυναίκα σήμερα, έχουν άμεση σχέση με το πως η ελληνική κοινωνία και το περιβάλλον γύρω της ορίζει τους πολλαπλούς ρόλους άραγε και διαμορφώνει προσδοκίες για την ίδια. Στο πλαίσιο αυτό και λαμβάνοντας υπόψιν και τις ερμηνείες που η ίδια η γυναίκα δίνει στους διάφορους ρόλους της, θα λέγαμε ότι η ζωή της αποκτά αυτόματα μια περίπλοκη διάσταση αλλά και μορφή.Συνεπώς καθημερινά προκύπτουν στην ζωή της προκλήσεις που αφορούν την μεταχείριση που εισπράττει αλλά και την συμπεριφορά που η ίδια υιοθετεί είτε ως γυναίκα, ως εργαζόμενη, ως επαγγελματίας, ως career woman, ως σύντροφος, μητέρα, σύζυγος, κλπ. Μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο, είναι αναμενόμενο να υπάρχουν συγκρούσεις στους ρόλους που η ίδια υιοθετεί, ιδιαίτερα όταν οι στερεοτυπικές ερμηνείες του περιβάλλοντος έρχονται σε σύγκρουση με αυτές που η ίδια η γυναίκα έχει αποφασίσει να δώσει στους ρόλους της καθώς αυτές οι ερμηνείες είναι που προσδιορίζουν την ταυτότητα της. Ταυτόχρονα, δεν μπορούμε να παραλείψουμε το γεγονός ότι σε μια κοινωνία που αναδεικνύει την έγγαμη γυναίκα και την μητρότητα ως 2 βασικούς πυλώνες της ‘ολοκληρωμένης γυναικείας ταυτότητας’ οι συγκρούσεις είναι αναπόφευκτες”.

  • Υπάρχει ακόμη για την σύγχρονη γυναίκα το δίλημμα καριέρα ή οικογένεια;

“Στην σημερινή εποχή, ένας αξιόλογος αριθμός γυναικών συνδυάζει εργασία με οικογένεια. Το δίλημμα αυτό ωστόσο, εμφανίζεται και επανέρχεται σε διάφορα χρονικά στάδια της πορείας της γυναίκας τόσο πριν την δημιουργία οικογένειας όσο και κατά την διάρκεια αυτής, καθώς τα στερεότυπα που δομεί η κοινωνία και το οικογενειακό περιβάλλον όπως προανέφερα, δεν έχουν αποδομηθεί ακόμα, με αποτέλεσμα πολλές φορές η γυναίκα να θεωρεί ως δεδομένο, ότι αυτοί οι δύο ρόλοι δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Στο σημείο αυτό είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι α. τα ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά προσλήψεων έγγαμων γυναικών/μητέρων σε θέσεις υψηλής ευθύνης και β. η συχνή έλλειψη υποστήριξης στην ανατροφή των παιδιών από το στενό οικογενειακό περιβάλλον και από κοινωνικές δομές, δίνουν σε ένα τέτοιο δίλημμα μεγάλες διαστάσεις και ασφαλώς σε πάρα πολλές περιπτώσεις διαγράφεται η περίπτωση επιδίωξης καριέρας”.    

  • Υπάρχουν δομές πρόνοιας και κρατικοί θεσμοί, οι οποίοι να διευκολύνουν και να στηρίζουν την νεαρή μητέρα;

“Πιστεύω ότι έχουμε να διανύσουμε πολύ μεγάλες αποστάσεις για να μπορούμε να φτάσουμε στο επιθυμητό σημείο ουσιαστικής στήριξης της νέας μητέρας σε πολλά επίπεδα. Τόσο σε δομές πρόνοιας όσο και σε κρατικούς θεσμούς είμαστε σε μειονεκτικό στάδιο με αποτέλεσμα η νέα μητέρα συχνά να μην μπαίνει καν στη διαδικασία να επιδιώξει μια επαγγελματική πορεία που θα της δώσει την δυνατότητα να επαναπροσδιορίσει και να ενισχύσει τους νέους ρόλους που της δίνει η μητρότητα.  Τα πράγματα σίγουρα περιπλέκονται και αναδεικνύουν το μέγεθος της έλλειψης δομών ακόμη περισσότερο, όσον αφορά τις ανύπαντρες, διαζευγμένες, κακοποιημένες ή άνεργες μητέρες”. 

  • Πιστεύετε ό,τι τα σύγχρονα ζευγάρια έχουν καταργήσει τους παραδοσιακούς ρόλους; Πόσο σημαντική είναι η υποστήριξη του οικογενειακού περιβάλλοντος για την ανεμπόδιστη επαγγελματική άνθηση μιας γυναίκας;

         “Σίγουρα έχουν γίνει σημαντικά βήματα εξέλιξης στον ρόλο που έχει υιοθετήσει ο άντρας τόσο ως σύντροφος, σύζυγος όσο και ως πατέρας, με βάση πάντα και τις στατιστικές συμμετοχής των αντρών στην καθημερινότητα του σπιτιού και την ανατροφή των παιδιών. Ωστόσο σίγουρα μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις έρχεται όταν η γυναίκα αποκτά και τον ρόλο της μητρότητας, στον οποίο καλείται να επαναπροσδιορίσει τις όποιες ισορροπίες είχε κατακτήσει μέχρι τότε. Σε αυτή την αναζήτηση της νέας της ταυτότητας αλλά και στην όποια προσπάθεια της να εξελιχθεί επαγγελματικά, ο ρόλος του άμεσου οικογενειακού περιβάλλοντος και κυρίως του συντρόφου της και πατέρα των παιδιών της, είναι μείζονος σημασίας, όχι μόνο γιατί δημιουργεί ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για την ανεμπόδιστη επαγγελματική της άνθιση αλλά και γιατί συνδράμει καθοριστικά στην ισορροπία των νέων ρόλων τόσο του ζευγαριού, όσο και της οικογένειας”. 

  • Τι ρόλο διαδραματίζουν οι σύγχρονες γυναίκες για την υγιή ψυχική και συναισθηματική ανατροφή των παιδιών τους;

“Στο ερώτημα αυτό θα απαντήσω λίγο διαφορετικά. Είναι σημαντικό να δούμε τι ρόλο διαδραματίζει το σύγχρονο ζευγάρι στην υγιή και συναισθηματική ανατροφή των παιδιών τους καθώς η σύγχρονη γυναίκα ερμηνεύει τόσο το ρόλο της μητρότητας όσο και τους υπόλοιπους ρόλους της και μέσα από την αλληλεπίδραση της  με τον σύντροφο της. Επομένως μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η σημερινή γυναίκα είναι η εξής: Πως θα καταφέρει σε συνδυασμό πάντα με τον σημερινό άντρα και πατέρα των παιδιών της να διαμορφώσει ένα υγιές ψυχικό και συναισθηματικό πλαίσιο στο οποίο θα ανθίζουν όλοι οι ρόλοι που η ίδια έχει επιλέξει να υιοθετήσει στη ζωή της έτσι ώστε να προσφέρει ως ολοκληρωμένη προσωπικότητα, οντότητα και στη συνέχεια ως μητέρα, ένα υγιές ψυχικό/συναισθηματικό περιβάλλον στα παιδιά της”.   

Ευχαριστούμε!

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *