Σπάμε τον νόμο της σιωπής.

Ακριβώς, έναν χρόνο πριν είχα γράψει αυτό εδώ το κείμενο: https://impetusiris.wordpress.com/2021/01/18/ο-νόμος-της-σιωπής/#respond

Το είχα ονομάσει “Ο νόμος της σιωπής.“, ήταν οι δυσάρεστες, μα συνάμα σπουδαίες ημέρες της γνωστοποίησης της καταγγελίας της Σοφίας Μπεκατώρου, μια γυναικείας-φεμινιστικής φιγούρας που θα μείνει στην ιστορία για το ελληνικό #metoo.

Ενώ, η εκδίκαση της υπόθεσης για τα περιστατικά σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης στον αθλητισμό είναι εν εξελίξει, πολλά αλλάζουν με ταχύτητες, όπως σπάει ένα παγόβουνο. 

Ένα χρόνο πριν, μέσα στην καραντίνα και πνιγμένη ψυχολογικά από τις αποκαλύψεις έγραφα για την αναγκαιότητα οι άνθρωποι να μιλούν για τις ιστορίες τους και εάν είναι σε θέση να τις καταγγέλουν, σπάζοντας την αλυσίδα της βίας και ονοματίζοντας το κακό!

Πολλές και πολλοί, επέλεξαν τότε να με παρεξηγήσουν, διότι είχα χρησιμοποιήσει το ρήμα “πρέπει”, με κατηγόρησαν ό,τι δεν είμαι φεμινίστρια και πως αγνοώ το φόβο που βιώνουν, αγνοώντας βέβαια και αυτές/οι με την σειρά τους το προσωπικό ταξίδι μου! Το βάρος που σηκώνει μια επιζώσα επειδή τότε επίσης σιώπασε από τρόμο και φόβο…

Αυτή η ηθική ευθύνη, με την μορφή τύψεων και ενόχων, που λάκισες και δεν έκανες το σωστό, που δείλιασες και νίκησαν ή τουλάχιστον νίκησε το κακό! Νομίζω πως δεν πρόκειται να μου το συγχωρήσω ποτέ. Ακριβώς, επειδή γνωρίζω πως δεν περνά ημέρα που να μην το σκέφτεσαι, γι’ αυτό αν θέλετε προτρέπω παθιασμένα τα άτομα να μιλούν, διότι γνωρίζω από πρώτο χέρι τις συνέπειες της σιωπής…

Ένα χρόνο πριν, τότε ακόμη που η GEA μας δεν υπήρχε ή υπήρχε μέσα μου, τότε που το να μιλάς ακόμη θεωρούνταν πολυτέλεια και όμως μέσα σε ένα χρόνο πια μιλάμε και θα μιλήσουμε ακόμη περισσότερο και ακόμη πιο δυνατά και ας μας απειλούν και ας μας εκφοβίζουν! 

Πια, ο νόμος της σιωπής γίνεται ανενεργός και στην θέση του έρχεται ο νόμος της ομιλίας, της εξιστόρησης, της φωνής. Δεν το οφείλετε σε καμία και κανέναν να μιλήσετε, παρά μόνον σε εσάς! Ελπίζω ένα χρόνο μετά να γράφω για το επόμενο βήμα, που ήδη μιλάμε για την αλλαγή βλαπτικών και κακοποιητικών πεποιθήσεων. 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *