Πορτρέτα Σύγχρονων Γυναικών: Βαρβάρα Μπουκουβάλα.

Το πρώτο Πορτρέτο είναι εδώ και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη και συγκινημένη για αυτό, διότι θα έχουμε τη δυνατότητα να έρθουμε λίγο πιο κοντά σε αυτές τις υπέροχες γυναίκες, οι οποίες καθημερινά πασχίζουν μεταξύ διαφορετικών και συχνά συγκρουόμενων ρόλων, το ποιες είναι το αποκαλύπτουν μέσα από τις οπτικές τους. Το πρώτο αφιέρωμα ανήκει στην Βαρβάρα Μπουκουβάλα, Προέδρου Πρωτοδικών των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων! Ελπίζουμε να σας αρέσει!

“Η ιδέα για σειρά συνεντεύξεων με σύγχρονες, αξιόλογες και μαχητικές γυναίκες οι οποίες η κάθε μια στον τομέα της και με την ιδιότητά της, ζει μια ζωή, όπως εκείνη τη θέλει, αγωνίζεται για αυτά που εκείνη θέλει και μπορεί να έχει ή μπορεί να μην δεν έχει οικογένεια! Σημασία δεν έχει τι έχει επιλέξει, αλλά πως έχει το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής!”

https://www.geaassembly.com/2022/01/08/πορτρέτα-σύγχρονων-γυναικών/

Είμαι Δικαστική Λειτουργός και υπηρετώ στον βαθμό της Προέδρου Πρωτοδικών των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων. Το λειτούργημα που διακονώ είναι πράγματι απαιτητικό, όμως, συνδυάζεται με τον ρόλο μου ως συζύγου και μητέρας με πολλή προσπάθεια και αρκετό κόπο, ομολογουμένως.  

  • Ποιες είναι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει μια σύγχρονη γυναίκα λόγω των πολλαπλών της ρόλων; Πόσο εύκολη είναι η ζωή της; Υπάρχουν περιπτώσεις «συγκρούσεων» των ρόλων της;

Η γυναίκα του σήμερα με τους πολλαπλούς της ρόλους και ιδιότητες, ως γυναίκα, σύζυγος, μητέρα, φροντίστρια του οίκου της και επαγγελματίας καλείται να ανταπεξέλθει στα αντίστοιχα καθήκοντα και υποχρεώσεις της, όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα. Να μοιράσει τον χρόνο της στα παιδιά, τον σύζυγο, την εργασία της, τον εαυτό της, τις κοινωνικές συναναστροφές της και τις προσωπικές της ανάγκες. Η ζωή της δεν είναι εύκολη· είναι ενίοτε γεμάτη συγκρούσεις, συναισθήματα ενοχής, ματαίωσης και ανεπάρκειας. Είναι, όμως, ταυτόχρονα γεμάτη και απολαυστική. Η σύγχρονη γυναίκα απολαμβάνει τόσες χαρές όσες και οι ιδιότητές της. Εξ ίσου και λύπες και ήττες, που την δυναμώνουν για τη συνέχεια. Μεταξύ των πολλαπλών της ρόλων ανακύπτουν αναπόφευκτα ενίοτε συγκρούσεις, αλλά όλα προσαρμόζονται σε νέες ισορροπίες, σταθμίζονται κάθε φορά για το ποιο είναι αυτό που θα έχει την προτεραιότητα ανάλογα των εκάστοτε απαιτήσεων και η ίδια θα δώσει εν τέλει τη λύση. Σαφώς κύρια προτεραιότητα είναι τα παιδιά, αλλά μπορεί να υπάρξουν και επιτακτικές επαγγελματικές ανάγκες στις οποίες θα κληθεί να ανταποκριθεί, χωρίς να παραμερίζει παντελώς την οικογένεια αλλά βρίσκοντας τις αναγκαίες λύσεις, όταν αυτή θα λείπει να λειτουργούν όλα σωστά. Με αυτή την έννοια πλήρης και μετωπική σύγκρουση μεταξύ των ρόλων της δεν μπορεί να ανακύψει, νομίζω. Όλα με υπομονή και προσπάθεια βρίσκουν τη λύση τους.  

  • Υπάρχει ακόμη για την σύγχρονη γυναίκα το δίλημμα καριέρα ή οικογένεια;

Δεν θεωρώ ότι η σύγχρονη γυναίκα θα πρέπει να έχει το δίλημμα καριέρα ή οικογένεια. Σαφώς η δημιουργία οικογένειας, ιδίως, η γέννηση των παιδιών, επιφέρει αναπόφευκτα ένα πάγωμα στην καριέρα της γυναίκας (για αυτό χορηγούνται και οι σχετικές άδειες λοχείας και ανατροφής τέκνου), όμως το χρονικό διάστημα είναι πολύ μικρό για να πούμε ότι σταματά την καριέρα. Η γυναίκα μετά την πάροδο της εκ του νόμου άδειας ή αν είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή ιδιωτεύει, μετά τον αναγκαίο χρόνο, θα εισέλθει εκ νέου στον επαγγελματικό στίβο, μοιραζόμενη, όμως, από τούδε και στο εξής ως καριερίστα και ως μητέρα. Τούτο, δεν είναι εύκολο, δεν είναι όμως και ακατόρθωτο. Δείτε γύρω σας εργαζόμενες γυναίκες και μητέρες και θα πειστείτε για αυτό. 

  • Υπάρχουν προνοιακές δομές και κρατικοί θεσμοί, οι οποίοι να διευκολύνουν και να στηρίζουν την νεαρή μητέρα;

Στη χώρα μας υπάρχουν κρατικοί θεσμοί που βοηθούν και στηρίζουν τη μητέρα. Οι δημόσιοι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί και τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης που έχουν συσταθεί συμβάλλουν προς τον σκοπό αυτό. Ένα νέο πρόγραμμα που πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή είναι «Οι «Νταντάδες της Γειτονιάς», πρότυπο εφαρμοσμένο σε άλλα κράτη της Ευρώπης. Τούτο δεν σημαίνει ότι οι προνοιακές κρατικές δομές στήριξης της μητέρας είναι επαρκείς, ιδίως μετά την περίοδο της δημοσιονομικής κρίσης, και ήδη της εν εξελίξει υγειονομικής. Ως εκ τούτων, πάντα υπάρχει πεδίο λαμπρό για τη θέσμιση νέων μέτρων προς στήριξη της μητέρας και εν γένει της οικογένειας.  

  • Πιστεύετε ό,τι τα σύγχρονα ζευγάρια έχουν καταργήσει τους παραδοσιακούς ρόλους; Πόσο σημαντική είναι η υποστήριξη του οικογενειακού περιβάλλοντος για την ανεμπόδιστη επαγγελματική άνθηση μιας γυναίκας;

Πιστεύω ότι αναπόφευκτα τα νέα ζευγάρια έχουν αφήσει πίσω τούς παραδοσιακούς ρόλους των φύλων στην οικογένεια, που ταίριαζαν με τις οικονομικές και κοινωνικές δομές παλαιότερων εποχών. Σήμερα οι γυναίκες εργάζονται κατά κανόνα και δεν μπορούν να έχουν τον παλαιό βεβαρυμμένο ρόλο τους στην οικογένεια. Η δε υποστήριξη του οικογενειακού περιβάλλοντος, ιδίως, του συζύγου είναι αναγκαία συνθήκη για την άσκηση του επαγγέλματος. Η υπεργυναίκα και η υπερμητέρα δεν πρέπει να είναι τα σύμβολα του σήμερα. Η γυναίκα μπορεί να τα καταφέρει, δεν είναι όμως υπεράνθρωπος. Χρειάζεται να μάθει να ζητά βοήθεια εάν τη χρειάζεται και να λέει μέχρι εδώ μπορώ. 

  • Τι ρόλο διαδραματίζουν οι σύγχρονες γυναίκες για την υγιή ψυχική και συναισθηματική ανατροφή των παιδιών τους;

Η μητέρα δεν αντικαθίσταται ποτέ, όπως και ο πατέρας. Είναι το σημαντικότερο πρόσωπο στη ζωή του παιδιού. Πρέπει να είναι πάντα δίπλα στα παιδιά με αγάπη, συμπαράσταση, κατανόηση, φροντίδα, μη ξεχνώντας, όμως και τις δικές τις ανάγκες και επιδιώξεις. Γιατί καλή μητέρα είναι η ευτυχισμένη μητέρα. Όλα στη ζωή χρειάζονται ισορροπίες για να έχουν καλό αποτέλεσμα. Ακόμη και οι πολλαπλοί μας ρόλοι. 

Ευχαριστούμε!  

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *