Σαν σήμερα γεννήθηκε η μία και μοναδική Simone de Beauvoir, η ιέρεια του φεμινισμού.

Τι να πρωτοπώ γι’ αυτό το πλάσμα, η Simone εισήγαγε την έννοια του κοινωνικού φύλου (gender), τη διάσταση δηλαδή ότι το φύλο είναι κοινωνικό κατασκεύασμα και όχι δεδομένο στοχείο της φύσης. 

Η διαπίστωση αυτή αποτελεί από μόνη της κάτι πρωτότυπο, ειδικά την εποχή που εισήχθη. Η Simone θέλησε να τονίσει την τεράστια επιρροή που έχει στη διαμόρφωση του φύλου και εν γενεί της προσωπικότητας, οι εκάστοτε κοινωνικές νόρμες και οι επιρροές από την κοινωνία. Τίποτα δεν είναι απόλυτα καθορισμένο από τη φύση, μα συνδημιουργείται από την κοινωνία στην οποία ζούμε. Ας σκεφτούμε για λίγο, θα ήμασταν οι ίδιοι άνθρωποι εάν είχαμε ανατρέφει σε άλλη κοινωνία;

Η ίδια ανάδειξε το γεγονός πως αιώνες τώρα το γυναικείο φύλο, προσδιορίζεται σε σχέση με το ανδρικό, σε σχέση όχι ισότητας μα υποτέλειας. Γι’ αυτό το λόγο, η ίδια προτείνει την εφαρμογή της αρχής της ισότητας σε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως σεξουαλικότητας και φύλου. Έσπασε το ταμπού της δυαδικότητας των φύλων, ενός πατριαρχικού διπόλου, το οποίο δεν είχε πραγματική εφαρμογή στην ζωή των ανθρώπων, καθώς τα φύλα είναι περισσότερα από τα δυο κλασικά!

Οι γυναίκες, οφείλουν να αλλάξουν τη θεώρηση που έχουν για τις ίδιες οι κοινωνίες, δηλαδή οι άνδρες. Η γυναίκα, σύμφωνα με την ίδια θεωρείται αντικείμενο, μια μηχανή τεκνοποιήσης και ικανοποίησης των σεξουαλικών επιθυμιών των ανδρών. Ένα αντικείμενο που περνά από τον πατέρα στο σύζυγο και ενώ η γυναίκα εργάζεται το ίδιο με έναν άνδρα,υποαμοίβεται. 

Το καινοτόμο στη θεωρία της αποτελεί το στοιχείο πως εισάγει πια ευθέως την ευθύνη που έχουμε εμείς οι ίδιες για τη ζωή μας. Αναφέρει χαρακτηριστικά πως σημασία δεν έχει μονάχα πως μας βλέπουν οι άλλοι, μα τι κάνουμε εμείς, δηλαδή ποια είναι η δίκη μας στάση στη πρόσληψη που έχουν οι άλλοι για εμάς.

Ο μύθος του θηλυκού, αιώνες ποτισμένος με τη θεώρηση της αδυναμίας, της εξάρτησης από ένα αρσενικό, κρατήθηκε δέσμιο, μη μπορώντας να δράσει και ουσιαστικά να φανερώσει τις πραγματικές του δυνάμεις!

Μεγαλωμένες από γυναίκες που αντίστοιχα έβλεπαν πως η μοίρα της γυναίκας είναι ο γάμος και τα παιδιά, ανέθρεψαν με τη σειρά του γυναίκες εξαρτημένες στη πρόσληψη των άλλων, κληρονομημένα προβλήματα αιώνων και παλιών γενεών κρατούν την γυναίκα υπεύθυνη στην επίλυση παρελθοντικών ζητημάτων.

Όμως, πια οι γυναίκες δεν χρειάζονται τον «Γοητευτικό Πρίγκιπα» χρειάζονται να αντιληφθούν ποιες πραγματικά είναι, ποια είναι η φύση και η δύναμη τους και να παράξουν ένα παρόν βασισμένο στις ανάγκες τους. Δεν έχει σημασία το μέλλον, μονάχα το παρόν!

Καμία οικονομική, κοινωνική και ψυχολογική συνιστώσα δεν είναι ικανή να καθορίσει το ποια είναι μια γυναίκα ή το πως θα είναι! Η μοίρα μιας γυναίκας είναι οι επιλογές της και όχι οι άλλοι!

Όταν θα είμαστε σε θέση όχι μόνον να το αντιληφθούμε αυτό, μα να το πραγματώσουμε τότε θα έχουμε σπάσει τον φαύλο κύκλο, στον οποίο κάποιοι άλλοι μας τοποθέτησαν, η κοινωνία ή οικογένεια μας. 

Η Simone θέλησε έναν διαφορετικό κόσμο, η επαναστατική της σκέψη βασίστηκε στη διαπίστωση που δεν υπάρχει γυναίκα ή άνδρας, υπάρχει ο άνθρωπος και επομένως πιθανές διαφοροποιήσεις που σκαρφίζεται η κοινωνία για να εξυπηρέτησε δικούς της λόγους δεν υφίστανται. Τα δυο φύλα είναι υποκείμενα και φέρουν ακριβώς ίσα δικαιώματα. Άρα, πιθανή διαφοροποίηση των γυναικών στη βάση βιολογικών χαρακτηριστικών είναι άτοπη, καθώς παρά την έλλειψη ομοιότητας, είναι άνθρωποι, ίσοι ενώπιον του νόμου. 

Συχνά ακούω κυρίως και μόνο από τους άνδρες το επιχείρημα πως με αυτές τις θεωρίες γεννάμε το διαχωρισμό. Έως ενός σημείου το κατανοώ πως η ευνοούμενη κοινωνική ομάδα αρνείται να χάσει τα προνόμια της και κλωτσάει. Μα για ακόμη μια φορά μας κατηγορούν για κάτι που εκείνοι έσπειραν, διότι στη βάση εκείνοι μας διέκριναν ως κάτι διαφορετικό και άρα κατώτερο. Το να χρησιμοποιούμε τους όρους που εκείνοι εισήγαγαν είναι απλώς ένας τρόπος για να δείξουμε πως στη βάση μας είμαστε άνθρωποι και άρα ίσοι! 

Θα κλείσω αυτό το κείμενο, με μια από τις αγαπημένες μου φράσεις της «Ο άνθρωπος ορίζεται ως άνθρωπος και η γυναίκα ως γυναίκα- όποτε συμπεριφέρεται ως άνθρωπος λέγεται ότι μιμείται το αρσενικό». 

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *