Πορτρέτα Σύγχρονων Γυναικών

Μου είπαν “δεν θα τα καταφέρεις” “καριέρα και οικογένεια δεν πάνε μαζί, ΠΡΕΠΕΙ να διαλέξεις!” “Περπερίδου, φτάνει με τα χαρτιά, πάνε κάνε οικογένεια!” “μα εσύ είσαι “γκόμενα”, πως θέλεις να κάνεις καριέρα;”. Είμαι βέβαιη πως έχετε ακούσει παρόμοιες φράσεις, ίσως και χειρότερες!

Θέλω να σκεφτείτε πως αυτές τις αποκαρδιωτικές ατάκες τις άκουσα εγώ, μια γυναίκα νεότερης γενιάς, που θεωρητικά τα πράγματα είναι καλύτερα για εμάς! Ας αναρωτηθούμε, λοιπόν τι έχουν ακούσει και αντιμετωπίσει γυναίκες μεγαλύτερων ηλικιών, πόσο διπλά άξιες είναι που τα κατάφεραν και τι εμπόδια νίκησαν για να κάνουν την διαδρομή τους!

Ακριβώς, γι’ αυτό το λόγο επιθυμούμε να γνωρίσουμε όσες γίνεται περισσότερες, γυναίκες πρότυπα! Υπάρχουν, ζουν δίπλα μας!

Μεγάλωσα με το δίλημμα καριέρα ή οικογένεια, όπως όλες οι γυναίκες! Βέβαια στην δική μου οικογένεια, το ερώτημα τίθετο αντίστροφα με έμφαση στην καριέρα και όχι στην οικογένεια, όπως ισχύει κοινωνικά! Αυτό, όμως δεν σημαίνει πως δεν βιώσα το φόβο και την ανασφάλεια και από τις δυο πλευρές! Ενοχές στον έρωτα, ντροπή στην καριέρα!

Δίπολα ασφυκτικά, πατριαρχικά που μας στερούν την ανθρώπινή μας υπόσταση, καθώς δεν είμαστε μονάχα μια πλευρά! Έφτασα να μισώ τη γυναικεία μου φύση, αναρωτιόμουν “γιατί οι γυναίκες να έχουμε επιφορτιστεί από τη φύση να φέρνουμε στον κόσμο νέες ζωες;”, “ζήλεψα” τους άνδρες για τα προνόμια, τη θέση και συχνά την ανεξάρτητή τους φύση, έως ότου ενηλικιώθηκα ψυχικά και κατάλαβα πως όλες αυτές οι πεποιθήσεις είναι βλαπτικές, αναληθείς και ανακριβείς!

Αυτό που μέχρι τώρα η κοινωνία ονόμαζε δύναμη, συνυφασμένη με τα αρρενωπά στοιχεία, δεν ήταν παρά μια καλοντυμένη λέξη για να περιγραφεί συχνά η επιβολή, ο πειθαναγκασμός και η βία! Σταμάτησα να “ζηλεύω” αυτήν την αρρενωπή έννοια, όταν αντιλήφθηκα και πρωτογνώρισα τη δύναμη της γυναικείας ιδιότητας, μιας πλευράς που οι σύγχρονες γυναίκες προσπαθούμε να κρύψουμε ή και να αποποιηθούμε, διότι θέλουμε τόσο πολύ να πετύχουμε! Συχνά δεν την γνωρίζουμε καν, την αγνοούμε, καθώς η πατριαρχία μας έχει μάθει πως ό,τι γυναικείο ισοδυναμεί με αδυναμία, ευαλωτότητα και εμείς θέλουμε και επιλέγουμε να δείχνουμε σκληρές στον έξω κόσμο, πως αλλιώς θα επιβιώσει μια γυναίκα σε ανδροκρατούμενο περιβάλλοντα;

Εκεί κάπου όμως εκποιούμε τα στοιχεία μας για να ικανοποιήσουμε πάλι τις πρσδοκίες της πατριαρχίας, που θεωρεί τα θηλυκά χαρακτηριστικά αδύναμα χαρακτηριστικά!

Κατάλαβα, πως ο θυμός που είχα για τη φύση μου και για το εάν καριέρα και οικογένεια συνδυάζονται οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες και κυρίως την διαχρονική έλλειψη πολιτειακής και κοινωνικής υποστήριξης στις γυναίκες, ούτως ώστε να εκπληρώσουν τα όνειρά τους! Μπορεί βέβαια και να υπάρχουν γυναίκες που να μην θέλησαν ή θέλουν να τεκνοποιήσουν, εννοείται πως είναι το ίδιο σεβαστό! Αυτό που μετρά είναι κάθε γυναίκα να μπορεί αρχικά να επιλέξει ελεύθερα και εν συνέχεια να μην καταπιεστεί στις εκάστοτε κοινωνικές νόρμες και στα θέλω άλλων ανθρώπων!

Αρνούμαι,όμως, να δεχτώ αυτό το πατριαρχικό διαζευκτικό-ασφυκτικό δίπολο, το οποίο ειρήσθω εν παρόδω τέθηκε μονάχα στο φύλο μου! Θα μου πείτε “μα οι γυναίκες εδώ και χρόνια εργάζονται” και θα συμφωνήσω! Όμως, υπάρχει μια τεράστια διαφορά μεταξύ του εργάζομαι για να επιβιώσω ή τουλάχιστον προσπαθώ για αυτό και κυνηγώ και κάνω πραγματικότητα τα όνειρά μου!

Άλλωστε, δεν ζητούμε τίποτα παραπάνω από την πραγματική εφαρμογή των ήδη θεσπισμένων κανόνων δικαίου, σχετικά με την ελεύθερη και ακώλυτη ανάπτυξη της προσωπικότητας και με την αρχή της ισότητας των φύλων, η οποία σε ρεαλιστικό χρόνο ισοδυναμεί με το δικαίωμα στις ίσες ευκαιρίες!

Έτσι, προέκυψε η ιδέα για μια σειρά συνεντεύξεων με σύγχρονες, αξιόλογες και μαχητικές γυναίκες οι οποίες η κάθε μια στον τομέα της και με την ιδιότητά της, ζει μια ζωή, όπως εκείνη τη θέλει, αγωνίζεται για αυτά που εκείνη θέλει και μπορεί να έχει ή μπορεί να μην δεν έχει οικογένεια! Σημασία δεν έχει τι έχει επιλέξει, αλλά πως έχει το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής!

Η πρώτη συνέντευξη θα αναρτηθεί την ερχόμενη Παρασκευή, στον τομέα των Συνεντεύξεων, εδώ στο site μας! Ανυπομονούμε για τα σχόλια σας!

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *