Η αξία του φεμινιστικού κινήματος!

Η αξία ενός κινήματος φανερώνεται από την ουσιαστική συνεισφορά του στις ζωές των ανθρώπων!

Το γυναικείο και φεμινιστικό κίνημα επί της αρχής συγκροτήθηκε διότι τα μέλη του, κυρίως γυναίκες τότε στα πρώιμα χρόνια, είχαν την βιωματική ανάγκη να μπορούν να αναπνέουν ελεύθερες και τι σηματοδοτούσε τότε η ελευθερία το πρωταρχικό δικαίωμα στην ψήφο, στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

Έπειτα, στα οικογενειακά δικαιώματα, στην δυνατότητα ,δηλαδή οι γυναίκες να κρατούν το δικό τους όνομα μετά την σύναψη γάμου, η αναγνώριση της γονικής μέριμνας και στους δυο γονείς, τα περιουσιακά δικαιώματα.

Ακόμη, και το δικαίωμα στην ελεύθερη επιλογή του τρόπου ένδυσης, κορσές ή όχι, παντελόνια κτλ

Σήμερα, βλέπουμε πως παρά την μακραίωνη ιστορία και τον συνεχιζόμενο αγώνα, έχουμε να διανύσουμε ακόμη χιλιόμετρα στην έμφυλη ισότητα, καθώς παρά την ύπαρξη τυπικών ρυθμίσεων, στην ουσία οι άνθρωποι αδυνατούν να εκπληρώσουν το αυτεξούσιο της ζωής, και δικαιολογημένα, καθώς τα νήματα της πατριαρχίας, της καταπίεσης και της ανισότητας είναι τόσο καλά πλεγμένα μέσα μας διαγενιακά που για να λυθεί το κουβάρι πια πρέπει να ψάξουμε στις γωνιές, στα αδιόρατα σημεία εκεί που το γυμνό μάτι δεν αρκεί!

Με λίγα λόγια και απλά, όσο προσπαθούμε να τιμούμε τον εαυτό μας, δηλαδή να σεβόμαστε τις επιλογές, προτιμήσεις, όρια μαθαίνουμε να σεβόμαστε και τον διπλανό μας άνθρωπο! Όσο, αντιλαμβανόμαστε την σπουδαιότητα της ανεξαρτησίας, αυτονομίας και οικονομικής ελευθερίας, τόσο κατανοούμε, γιατί είναι πρωταρχικό το να πατάμε στα πόδια μας!

Η πλήρωση της ουσιαστικής ανεξαρτησίας των γυναικών ήταν και είναι ένα απαιτητικό ζητούμενο, με πανέμορφα για τις ίδιες, αλλά και για την κοινωνία αποτελέσματα!

Ας μην γελιόμαστε, όσο καλύτερα και περισσότερο πατούν οι γυναίκες στα πόδια τους, τόσο και η υπόλοιπη κοινωνία μπορεί να υγιαίνει και να αναζητήσει την πραγματική ανεξαρτησία από βλαπτικές πρακτικές και σχέσεις!

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *