Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα

«Θα συνηθίσεις. Θα συνηθίσεις. Δεν συνηθίζω.»

Το ομώνυμο έργο του Φεντερίκο Γκαρσία Λόρκα προσαρμοσμένο στις σύγχρονες καλλιτεχνικές επιταγές, επίκαιρο όσο ποτέ πραγματεύεται το μακρόχρονο ζήτημα της σχέσης καταπιεστή/τρια-καταπιεζόμενου/ης. Την εναλλαγή των ρόλων σε αυτή τη δυαδική σχέση από το ρόλο του καταπιεζόμενου ατόμου στο ρόλο του καναταπιεστή. Το δίπολο αυτό «φυσικοποιείται» σε κάθε μας σχέση: στη σχέση γονέων-τέκνων, αδερφών, εραστών.

Μια συνεχής πάλη αποτίναξης από τον ετεροπροσδιορισμό, την απάλειψη ξένων και φορεμένων ορίων, που αρρωσταίνουν τα καταπιεζόμενα άτομα και της ανάγκης να είμαστε τα «καλά» παιδιά των γονιών μας, εκπληρώνοντας τις επιθυμίες και τα θελήματα που προβάλλουν εκείνοι στην ζωή μας!

Το έργο αποτελεί έναν ανεστραμμένο ύμνο στην γυναικεία ελευθερία και σεξουαλικότητα. Στην πρωτόλεια ανάγκη του γυναικείου φύλου για αυτοδιάθεση και αποτίναξης από το ζυγό των εκάστοτε κοινωνικών ορίων! Ο έρωτας στο έργο λειτουργεί ως τον μοχλό πιθανής απελευθέρωσης των καταπιεζόμενων γυναικών!

Η παράσταση κυμαίνεται σε πολλά επίπεδα, ικανά να ιδωθούν μονάχα δια μέσω του συναισθηματικού μας κόσμου, ως ένα ατόφιο βίωμα! Το ΚΘΒΕ ετοίμασε μια παράσταση που απευθύνεται σε άτομα που επιθυμούν να κοιτάξουν μέσα, ώστε να στραφούν τελικά προς τον έξω κόσμο, έντονο το γυναικείο άρωμα, καθώς ο θίασος αποτελείται μονάχα από γυναίκες!

Ευχαριστούμε την σκηνοθέτιδα, Εύη Σαρμή τόσο για το διαμαντάκι της παράστασης, όσο και για την ομιλία της στην Εκδήλωση που συνδιοργανώσαμε με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου την περασμένη Παρασκευή, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών!

Πηγή Φωτογραφιών: Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *