Συνέντευξη: 9o Thessaloniki Pride “Ποια κανονικότητα;”

  1.  Πείτε μας λίγα λόγια για το θεσμό του Pride, πότε και από που ξεκίνησε; Πόσα χρόνια γίνεται στην Ελλάδα και σε ποιες πόλεις και ποιο το μήνυμα που περνά;

Με το διεθνή όρο Pride (ελληνικά: φεστιβάλ υπερηφάνειας) είναι γνωστή μια σειρά εκδηλώσεων που μπορεί να περιλαμβάνουν από απλές συγκεντρώσεις μέχρι παρελάσεις, άρματα και πάρτυ. Αφορούν τον πληθυσμό LGBTI  (λεσβίες, ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους, τρανς και ίντερσεξ) οι οποίοι διεκδικούν δημόσια την αξιοπρέπεια που κάθε άνθρωπος πρέπει να αισθάνεται για τη σεξουαλική του ταυτότητα, ενώ γιορτάζεται ανοιχτά η διαφορετικότητα και η κουλτούρα τους. Παράλληλα αποτελούν και μια μορφή διεκδικήσεων από τη συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα με κύριο στόχο την εξουδετέρωση των αρνητικών στερεοτύπων, στα οποία είναι εγκλωβισμένη η σκέψη και η πρακτική πολλών ανθρώπων.

Η αφετηρία του Pride είναι μία επέτειος μνήμης απέναντι σε ένα περιστατικό που συνέβη στη Νέα Υόρκη στις 28 Ιουνίου του 1969. Τότε στο γκέι μπαρ Stonewall Inn πραγματοποιήθηκε εισβολή από αστυνομικούς με πρόφαση την παράνομη πώληση οινοπνεύματος, σε μια σειρά αλλεπάλληλων επιδρομών σε ανάλογα μπαρ της περιοχής κι ενώ η γενική παρενόχληση των LGBTI ατόμων ήταν συνήθης πρακτική. Οι συλλήψεις και η βία που ακολούθησε εξαγρίωσαν τον κόσμο που βρισκόταν έξω από το μπαρ με αποτέλεσμα να επιτεθούν στα αστυνομικά οχήματα με πέτρες, μπουκάλια, ακόμη και δοχεία απορριμμάτων. Στη συνέχεια μαζεύτηκε πολύ μεγάλο πλήθος για να διαμαρτυρηθεί με αποτέλεσμα οι συγκρούσεις με την αστυνομία να συνεχιστούν για τις επόμενες μέρες και νύχτες. Με τα χρόνια η επέτειος απέκτησε εορταστικό χαρακτήρα και εξαπλώθηκε σε όλη την υφήλιο, ως το πιο αποτελεσματικό εργαλείο κοινωνικής αλλαγής για την αποδοχή των LGBTI.

Στην Ελλάδα υπήρχαν κάποιες απόπειρες για Pride στην Αθήνα ήδη από τα τέλη του 20ού αιώνα, αλλά δε συνεχίστηκαν. Το Athens Pride, όπως το ξέρουμε σήμερα ξεκίνησε το 2005 και από τότε γίνεται κάθε χρόνο. Ακολούθησε η Θεσσαλονίκη από το 2012, ενώ παρόμοιες δράσεις LGBTI ορατότητας έχουν γίνει στην Πάτρα και την Κρήτη.

Η αφίσα του φετινού Pride
  • Τι σημαίνει για εσάς η έννοια της ορατότητας και της υπερηφάνειας;

Η ορατότητα είναι το κατ’ εξοχήν ζητούμενο ενός Pride. Η ομοφυλοφιλία και η διεμφυλικότητα υπάρχει παντού γύρω μας στη φύση και στις κοινωνίες, αλλά το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει μια πίεση, ώστε να αποσιωπάται ως φαινόμενο, και να αναπαράγεται ο στιγματισμός και η περιθωριοποίησή τους.

Η υπερηφάνεια είναι ακριβώς η αντιμετώπιση που πρέπει να έχουμε ως προς το στίγμα αυτό, πρέπει να το πατάξουμε και να μην αισθανόμαστε ντροπή για την όποια σεξουαλική ή έμφυλη ταυτότητα έχουμε, αλλά να ζούμε με αξιοπρέπεια.

  • Ισότητα των φύλων, τι σημαίνει για εσάς και πως πραγματώνεται; Ποια είναι τα επόμενα βήματα, τα οποία πρέπει να γίνουν προς αυτή τη κατεύθυνση.

Η ισότητα όλων των ανθρώπων ανεξάρτητα από το φύλο με το οποίο προσδιορίζονται είναι πάντα το ζητούμενο. Διακηρυκτικά οι περισσότεροι και οι περισσότερες θα συμφωνήσουν, αλλά στην πράξη υπάρχουν πολλά φαινόμενα που μαρτυρούν μεγαλύτερες ή μικρότερες εκφράσεις ανισότητας σε όλα τα πεδία: οικογένεια, εργασία, πολιτική, κοινωνικο-οικονομικό στάτους κλπ. Επίσης όταν μιλάμε για ισότητα των φύλων εννοούμε ισότητα όλων των φύλων, όχι μόνο των δύο άκρων του έμφυλου διπόλου (γυναίκα-άντρας), αλλά και όσων δεν προσδιορίζονται με βάση το φύλο. Ο αγώνας για την ισότητα των φύλων είναι κομμάτι του LGBTI κινήματος, γιατί οι σεξιστικές διακρίσεις έχουν την ίδια ρίζα με τις ομοφοβικές και τρανσφοβικές διακρίσεις, την ετεροπατριαρχική αντίληψη.

  • Συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από τη δολοφονία του/της Ζακ/Zackie Oh, τι έχετε να πείτε για τα ομοφοβικά περιστατικά βίας;

Το μήνυμα που στέλνει η τραγικότητα της δολοφονίας του του/της Ζακ/Zackie Oh είναι πόσο ευτελείς θεωρεί ένα κομμάτι της κοινωνίας τις ζωές των ανθρώπων που αντιλαμβάνονται ως περιθωριακούς. Οι δράστες θεώρησαν ότι είχαν το δικαίωμα να τον σκοτώσουν λόγω της αντίληψης που είχαν για τη διαφορά του κοινωνικού τους στάτους (εξ ου και η αντίθεση νοικοκυραίοι έναντι περιθωριακού). Το μήνυμα που θέλουμε να καταδείξουμε είναι ότι και οι ζωές μας έχουν αξία. Είναι το δικό μας black lives matter.

  • Ποιες είναι οι φετινές εκδηλώσεις που γίνονται στο πλαίσιο του Pride 2021, στη Θεσσαλονίκη;

Λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας οι φετινές εκδηλώσεις είναι λίγο διαφορετικές. Κατ’ αρχήν γίνονται το Σεπτέμβριο, αντί του συνήθους Ιουνίου, επειδή θέλαμε να δώσουμε χρόνο, για να χτιστεί το τείχος ανοσίας. Επίσης η κεντρική σκηνή βρίσκεται στο Θέατρο Κήπου στην πλ. ΧΑΝΘ, αντί του Λευκού Πύργου, επειδή το κοινό στα θεάματα πρέπει να είναι περιορισμένο. Γι’ αυτό και επιλέξαμε να πραγματοποιήσουμε 5 βραδιές (με συζητήσεις και καλλιτεχνικό πρόγραμμα) αντί της συνήθους μεγάλης συναυλίας στο Λευκό Πύργο, ώστε να έχουν όσο γίνεται περισσότερα άτομα την ευκαιρία της πολλαπλής εμπειρίας στο Pride. Φυσικά η μεγάλη πορεία υπερηφάνειας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπως κάθε άλλη πορεία δε θα είναι (δεν μπορεί εξάλλου να είναι) περιορισμένη, αλλά θα μπορούνε όλες και όλοι να προσέλθουν τηρώντας φυσικά τις αποστάσεις και φορώντας μάσκα. Παρ’ ότι είναι υπαίθρια η συγκέντρωση κόσμου το επιβάλλει. Άλλες εκδηλώσεις περιλαμβάνουν τις ξεναγήσεις LGBTI περιεχομένου, παιχνίδια δρόμου και προβολές ταινιών.

Μπορείτε να βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του φετινού Pride, εδώ: https://thessalonikipride.com/programma_festival/

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *