Να προσέχεις, εντάξει;*

Είναι τέλη Αυγούστου και τα πλάνα για τις καλοκαιρινές διακοπές ή οι αφηγήσεις για τις αναμνήσεις από αυτές είναι από τα κυριότερα θέματα συζήτησης στις παρέες, τόσο για γυναίκες, όσο και για άνδρες. Κάτι που δεν είναι κοινό, αλλά είναι πολύ σημαντικό, είναι το τι θα ακούσει μία γυναίκα και ένας άνδρας πριν πάει διακοπές ή κατά τη διάρκεια αυτών. Για μία παρέα γυναικών, λοιπόν, οι ευχές για να περάσει καλά, να διασκεδάσει και να ξεκουραστεί, είναι πολύ πιθανό να συνοδεύονται από ένα «Να προσέχετε πολύ». Για μία παρέα ανδρών, όμως, οι παραπάνω ευχές είναι πολύ πιθανό να συνοδεύονται από πονηρά κλεισίματα του ματιού και υπονοούμενα κατά τα πρότυπα του γνωστού και δημοφιλούς, ακόμα και στη σημερινή εποχή, “greek lover”. Μπορεί στο τέλος να υπάρξει κάποια συμβουλή για προσοχή, αλλά με διαφορετικό τόνο, γιατί θα αναφέρεται κυρίως στην οδήγηση, σε ατυχήματα ή σε κάποιο παρόμοιο παράγοντα. 

Αυτό το γεγονός είναι πολύ ανησυχητικό και προβληματικό ταυτόχρονα. Μία γυναίκα στις διακοπές της, όπως εξάλλου και στη γενικότερη καθημερινότητά της, πέρα από τη διασκέδαση της, έχει να σκέφτεται και την ασφάλεια και τη σωματική και ψυχική της ακεραιότητα. Προφανώς και ένας άνδρας προσέχει και εκείνος, αλλά η ειδοποιός διαφορά είναι ότι μία από τις κύριες απειλές που οδηγεί τη γυναίκα να είναι τόσο προσεκτική και επιφυλακτική, είναι ο ίδιος ο άνδρας. Ας σκεφτούμε ότι μία γυναίκα, ύστερα από έξοδο με τις φίλες της, αποφασίζει να συνεχίσει τη βραδιά της με έναν άνδρα που γνώρισε και την ελκύει σεξουαλικά. Αρχίζουν πιθανότατα να χτυπάνε προειδοποιητικά καμπανάκια στο μυαλό μας για τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να διατρέξει και για τις λανθασμένες και επικίνδυνες τροπές που μπορεί να λάβει η βραδιά, αλλά δεν χτυπάει κανένα καμπανάκι για αντίστοιχους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσει ο άνδρας. Η γυναίκα, μάλλον, θα νιώσει πιο προστατευμένη, εάν δώσει ακριβείς πληροφορίες στην παρέα της για το πού και με ποιον θα βρίσκεται ή για το πόση ώρα να περιμένουν να περάσει μέχρι να ανησυχήσουν και να την ψάξουν, ενώ ο άνδρας, από την άλλη, μπορεί να μην μεριμνήσει για τίποτα από όλα αυτά και να νιώθει εξίσου ασφαλής. 

Όλα τα παραπάνω τι μας δείχνουν λοιπόν; Μας δείχνουν ότι η ανάγκη για εκπαίδευση των ανδρών σε ζητήματα που αφορούν στις συναισθηματικές και σεξουαλικές σχέσεις, στο σεβασμό,  στην κατανόηση των ορίων και στην ασφάλεια, είναι καίριας σημασίας. Δεν νοείται να κακοποιείται μία γυναίκα και να ενοχοποιείται για την επιθυμία της να κάνει σεξ και για την έκφραση της σεξουαλικότητάς της.  Ο άνδρας είναι ο μόνος άξιος κατηγορίας, ο οποίος δεν τη σεβάστηκε και την κακοποίησε. Δεν σεβάστηκε τα όρια που επιχείρησε εκείνη να θέσει ή το όχι που του είπε ή τη συναισθηματική και σωματική της δυσφορία και την πίεσε ή εξανάγκασε σε πράξεις που η ίδια δεν ήθελε να συμβούν. Σε μία φαινομενικά ακίνδυνη κατάσταση, η γυναίκα μπορεί να βρεθεί σε σοβαρό κίνδυνο προκαλούμενο από τον άνδρα. Για αυτό και η εκπαίδευση από τη μικρή ηλικία είναι απαραίτητη, για να αλλάξει η στάση και η κουλτούρα της κακοποίησης και να μπορούν οι γυναίκες να βιώνουν την ίδια ασφάλεια με τους άνδρες και να μην απειλούνται από αυτούς. Μέσω της σωστής διαπαιδαγώγησης θα μπορέσουν να αντιμετωπιστούν οι κακοποιητικές συμπεριφορές και να υπάρξει ουσιαστική ισότητα, η οποία θα πηγάζει και από τις πεποιθήσεις και τη συμπεριφορά του ανδρικού φύλου .  

 Στην κοινωνία όπου η εκπαίδευση αυτή θα ήταν κάτι το πραγματικό και το καθολικό, οι συμβουλές του τύπου «Πρόσεχε» ή οι πρακτικές συμβουλές για προστασία θα ήταν περιττές. Στη σημερινή κοινωνία, όμως, είναι ένα από τα ελάχιστα μέτρα προστασίας των γυναικών. Όσο κουραστικές ή αναχρονιστικές και αν ακούγονται και όσο και αν νευριάζουν τις γυναίκες που τις ακούνε ακόμα και σε καθημερινή βάση, ως σκοπό έχουν να τις αφυπνίσουν και να τις ενδυναμώσουν, προκειμένου να γνωρίζουν τι κινδύνους έχουν να αντιμετωπίσουν αλλά και πώς μπορούν να προστατευθούν. Δεν έχουν ως σκοπό να τις φοβίσουν και να τις περιορίσουν, αλλά αντίθετα προσπαθούν να τους προσφέρουν μία παραπάνω προστασία, ακόμα και αν δεν θεωρούνται ο πιο πετυχημένος τρόπος. Μπορώ να καταλάβω το ότι  σε αρκετές και αρκετούς ακούγονται ως ένας τρόπος αποσιώπησης ή δικαιολόγησης των κακοποιητικών συμπεριφορών των ανδρών και μετάθεσης του μεριδίου ευθύνης στις γυναίκες, αλλά –τις περισσότερες φορές, τουλάχιστον, και όταν προέρχονται από άτομα τα οποία υποστηρίζουν στην πράξη τις γυναίκες και όχι τις ανισότητες- δεν κρύβεται από πίσω αυτό το σκεπτικό. Ας ελπίσουμε και ας προσπαθήσουμε, βέβαια, στο μέλλον αυτές οι συμβουλές να καταστούν περιττές, γιατί θα  έχει αρχίσει να πραγματοποιείται η ουσιαστική εκπαίδευση των αγοριών και των ανδρών. 

Πηγή Φωτογραφίας: https://twitter.com/thatgirlhanxo/status/1370110175298863107

Μαρίνα ΜητακούδηBsc Ψυχολόγος ΑΠΘ.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *