ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ. *

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ προς οικογένειες και τοπικές κοινότητες, μετά από πυρκαγιά.Οι πολύπλοκες φυσικές καταστροφές, όπως είναι οι δασικές πυρκαγιές, προκαλούν μια αλληλουχία επιπτώσεων για τους πληγέντες, είτε πρόκειται για άτομα, οικογένειες ή κοινότητες.

Αυτές οι καταστροφές συχνά εντείνουν αισθήματα φόβου, σύγχυσης, πένθους, αβοηθησίας, άγχους, θυμού, ενοχής και μειωμένης εμπιστοσύνης προς τον εαυτό μας ή τους άλλους. Προκειμένου να αξιολογήσουν αυτές τις επιπτώσεις, οι ειδικοί καταστροφών υποστηρίζουν μια προσέγγιση που ονομάζεται #ΨυχολογικέςΠρώτεςΒοήθειες (Psychological First Aid, PFA), η οποία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των αρνητικών αισθημάτων, ενισχύοντας μια αίσθηση ασφάλειας, ανάκαμψης και ελπίδας.

Οι Ψυχολογικές Πρώτες Βοήθειες επιπλέον προωθούν το αίσθημα της σταθερότητας χτίζοντας «γειτονιές», σε δύσκολους καιρούς. Αυτό που προσπαθούν να ανακτήσουν είναι τα παρακάτω: 1) #ασφάλεια, 2) #ηρεμία, 3) #συνδεσιμότητα, 4) #ενδυνάμωση και 5) #ελπίδα.

ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ:✅ Να βοηθήσουμε τους ανθρώπους με τα είδη πρώτης ανάγκης που χρειάζονται, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το κατάλυμα σε περίπτωση που έχουν απομακρυνθεί ή χάσει την οικία τους. Επίσης, δίνουμε προσοχή στο κατά πόσο κάποιοι από αυτούς μπορεί να χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή. Παρέχουμε απλές, ακριβείς και σαφείς #οδηγίες ως προς το πώς θα τους βοηθήσουμε (ασφάλεια)✅ Ακούμε τους ανθρώπους που επιθυμούν να διηγηθούν την ιστορία και τα συναισθήματά τους. Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος για να διηγηθεί κανείς τον πόνο του (ηρεμία)✅ Παραμένουμε φιλικοί, ανοιχτοί και συμπονετικοί ακόμα και αν οι άνθρωποι βιώνουν οργή και θυμό εκείνη τη στιγμή (ηρεμία) ✅ Συνεχίζουμε να παρέχουμε ακριβείς #πληροφορίες για την καταστροφή και τις προσπάθειες που γίνονται προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή, βοηθώντας τους ανθρώπους να καταλάβουν τι συμβαίνει (ηρεμία)✅ Βοηθάμε τους ανθρώπους να επικοινωνήσουν με φίλους και αγαπημένα πρόσωπα (συνδεσιμότητα)✅ Κρατάμε τις #οικογένειες κοντά, τα παιδιά με τους γονείς ή με άλλους κοντινούς συγγενείς όπου αυτό είναι εφικτό (συνδεσιμότητα)✅ Δίνουμε πρακτικές συμβουλές που ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να καλύψουν τις ανάγκες τους μόνοι τους (ενδυνάμωση)✅ Κατευθύνουμε τους ανθρώπους προς τοποθεσίες στις οποίες παρέχεται #βοήθεια από το κράτος ή από άλλες επίσημες πηγές (ελπίδα)✅ Υπενθυμίζουμε στους ανθρώπους (αν το γνωρίζουμε στα σίγουρα) ότι περισσότερη βοήθεια είναι στο δρόμο και θα φτάσει σε αυτούς σύντομα (ελπίδα).

)ΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΜΕ:❌ Να πιέζουμε τους ανθρώπους να μοιραστούν τις ιστορίες τους μαζί μας (δεν είναι όλοι έτοιμοι ή δεν θέλουν να το πράξουν, με αποτέλεσμα κάτι τέτοιο να μειώνει την αίσθηση ηρεμίας που θα επιθυμούσαμε να δημιουργήσουμε σε αυτούς και το περιβάλλον τους)❌ Να δίνουμε ανούσια παρηγοριά με φράσεις τύπου «όλα θα πάνε καλά», «τουλάχιστον σώθηκες» (ξανά, αυτό μειώνει την εσωτερική ηρεμία)❌ Να τους υπαγορεύουμε τι θα πρέπει να αισθάνονται, σκέπτονται, πράττουν ή τι θα έπρεπε να είχαν κάνει (αποδυναμώνει την προσπάθεια τους)❌ Να δίνουμε υποσχέσεις που δεν μπορούμε να τηρήσουμε (φρούδα ελπίδα)❌ Να κριτικάρουμε τις υπηρεσίες ή την ανακουφιστική φροντίδα που προσφέρεται, μπροστά σε ανθρώπους που την έχουν ανάγκη (μειωμένη ελπίδα και ηρεμία).

Αναημοσίευση από το The Healing Tree Community.

Πηγή: Center for the Study of Traumatic Stress, σε ελεύθερη μετάφραση Δέσποινας Λιμνιωτάκη, Κοινωνικής Ψυχολόγου MSc.

https://www.cstsonline.org/assets/media/documents/CSTS_FS_Helping_Families_and_Communities_After_Disaster_2017_California%20Wildfires.pdf?fbclid=IwAR0l-58y_OH6JAiJSB3cRVEfwaQXGAKVfnR5OXYColPpTSzdjTH-rcHEjWI

Φωτογραφία: Reuters

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *