Για ποια ακριβώς πρόοδο μιλάμε;

Είμαι βέβαιη πως όλες/οι έχουμε ακούσει ιστορίες από γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας για το πως ήταν τα πράγματα σε σχέση με το ζήτημα της ισότητας των φύλων και της γυναικείας θέσης στη κοινωνία. Αναρωτιέμαι έχει υπάρξει όντας πρόοδο στο έκφυλο ζήτημα; Προκαταβολικά θέλω να κάνω σαφές πως δεν αναφέρομαι στη θέσπιση νόμων και κανόνων, μα στην εφαρμογή τους και στη γενικότερη βελτίωση των συνθήκων ύπαρξης και διαβίωσης των θηλυκοτήτων.

Το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας έχουν συμβεί διάφορα περιστατικά που με προβληματίζουν ως προς τη πορεία των έμφυλων ζητημάτων. Ας θυμηθούμε τα περιστατικά που έχουν συμβεί τους τελευταίους μήνες η περίπτωση με το νεαρό επιδειξία στη Νέα Σμύρνη, τις τελευταίες συνεχιζόμενες καταγγελίες για άσκηση σεξουαλικής πράξης χωρίς συναίνεση, κοινώς βιασμός, τα αυξανόμενα ποσοστά ενδοοικογενειακής βίας και γυναικοκτονιών, ειδικά κατά το διάστημα της πανδημίας.

Όμως το ζήτημα είναι γενικευμένο και εντοπίζεται σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες με την απειλή κατάργησης του νόμου των αμβλώσεων, με το ζήτημα της αντισύλληψης, της επιμέλειας των τέκνων μετά από το χωρισμό των γονέων και ο κατάλογος συνεχίζεται. Τα γυναικεία δικαιώματα, όσο και να μας στεναχωρεί αυτό βρίσκονται σε υποχώρηση και υπό «διωγμό» και αυτό το βιώνουμε ολες οι θηλυκότητες με τον έναν ή άλλον τρόπο καθημερινά. Από το πιο «αθώο» «είσαι καύλα» στο δρόμο, μέχρι το πιο σύνθετο και άγριο πχ σεξουαλική πράξη χωρίς συναίνεση. Η βάση είναι κοινή η γυναικεία ύπαρξη σε καθεστώς θυματοποίησης και μηχανοποίησης, όχι από την ιδία και κατ΄ επιλογή, αλλά από τη πατριαρχική κοινωνία και όσα άτομα ευνοούνται από αυτήν την αντίληψη!

Η επιλογή είναι μια για εμάς, συνεχίζουμε τον αγώνα που μας δίδαξαν τα προηγούμενα κινήματα φεμινισμού, μένουμε απτόητες στη ρητορεία φόβου και τρόμου που συχνά μας επιβάλλεται από έξω. Δεν θέλω να φανταστώ λεπτό τον εαυτό μου να υποτάσσεται στη ρητορική της θυματοποίησης και να αγκαλιάζει τη θέση της Περσεφόνης ή της Πηνελόπης. Οι εποχές που οι θηλυκότητες περίμεναν τον σωτήρα πέρασαν ανεπιστρεπτί! Μπορούμε να σώσουμε μόνες μας τους εαυτούς μας!