«Καμία λιγότερη!»

Μια στις τρεις γυναίκες διεθνώς, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Ο.Η.Ε [1]κακοποιείται μέσα στη σχέση της. Δυστυχώς, ο χειρότερος μας φόβος επαληθεύτηκε η  Caroline Crouch δολοφονήθηκε άγρια από το σύζυγο της, την ώρα που κοιμόταν, έχοντας δίπλα της την μόλις λίγων μηνών κόρης της. Τα συναισθήματα που αναδύονται είναι τα ίδια κόμπος στο στομάχι, θα μπορούσε να συμβεί στη καθεμία μας. ‘Όμως, συνέβη σε εκείνη… 

Μου προξενεί φόβο που υπάρχουν άνθρωποι ακόμη και σήμερα που αμφισβητούν ή εναντιώνονται με τη χρήση του όρου γυναικοκτονία, προτιμούν να διαβάζουν για δολοφονία τους είναι μάλλον κομματάκι πιο «εύπεπτο» δεν θέλουν να παραδεχτούν πως ανήκουν στην κυρίαρχη ομάδα κοινωνικά, αναρωτιέμαι τι έχουν να φοβηθούν εάν χρησιμοποιήσουν αυτόν τον όρο;

Μην φοβάστε, τα προνομία σας τα κρατάτε σφιχτά στη παλάμη του ενός χεριού σας! Αλλά μάλλον επειδή τα κρατάτε σφιχτά χρόνια τώρα σας είναι πια αόρατα…Ακριβώς, οι άνθρωποι που αδυνατούν να αναγνωρίσουν ή δεν θέλουν να δουν τη θεσμική αναγκαιότητα ύπαρξης και χρήσης αυτού του όρου, είναι οι άνθρωποι που επωφελούνται και βολεύονται από το σύστημα που ονομάζεται πατριαρχία!

Λίγα λόγια για τον όρο γυναικοκτονία (femicide) και το πως προέκυψε:  η επίσημη καταγραφή του έγινε το 1801 για πρώτη φορά σε νομικό λεξικό ως από τον Joh Corry . Έπειτα, ακολούθησε η αναφορά της Dianna Russell στο πρώτο Διεθνές Δικαστήριο για τα Εγκλήματα κατά των γυναικών. Το 2001 στο έργο της “Femicide in Global Perspective” όρισε τη γυναικοκτονία ως  τη «δολοφονία γυναικών με μοναδικό αίτιο το ίδιο τους το φύλο».

Η ανάγκη αυτή θέσπισης ενός διακεκριμένου όρου από αυτού της ανθρωποκτονίας προέκυψε από τους υψηλούς δείκτες δολοφονιών γυναικών παγκοσμίως από συζύγους πρώην ή νυν συντρόφους ή άτομα του οικογενειακού τους περιβάλλοντος. Πιο απλά, τόσο ο όρος, όσο και η χρήση του δεν αποτελούν καυχήματα των φεμινιστριών, αλλά απόρροια της πραγματικότητας και της επιδίωξης για ανάδειξη του φαινομένου και κυρίως προστασίας των θυμάτων.

Η γυναικοκτονία αποτελεί το τελευταίο κεφάλαιο της βίαιης ιστορίας, καθώς τις περισσότερες φορές τα θύματα υφίστανται διάφορες μορφές ενδοοικογενειακής βίας, οι οποίες  φέρουν ποικίλες εκδοχές από λεκτική, συναισθηματική,  ψυχολογική, σωματική και σεξουαλική άσκηση βίας, την οικονομική αποστέρηση μέχρι και την κοινωνική απομόνωση του θύματος.

Ο κύκλος της βίας μπορεί να ξεκινά από την «αθώα» συναισθηματική και ψυχολογική κακομεταχείριση και μπορεί να φτάσει σε άσκηση σωματικής βίας, όπως ξυλοδαρμός, απόπειρα πνιγμού, τράβηγμα μαλλιών και στον εξαναγκασμός για σεξουαλική επαφή.  Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα υπάρχουν γυναίκες που ενώ βιώνουν το φαύλο κύκλο της βίας δεν θέλουν ή συχνά δεν μπορούν να φύγουν από το κακοποιητικό περιβάλλον είτε διότι φανερώνουν σημάδια εξάρτησης από το δράστη είτε διότι δεν έχουν άμεση ψυχολογική, οικονομική και συναισθηματική στήριξη, ώστε να ξεφύγουν από το μαρτύριο της βίας.

Παρά τις εκκλήσεις του Ο.Η.Ε και του φεμινιστικού κινήματος, ο όρος της γυναικοκτονίας στη χώρα μας δεν έχει ακόμη αξιοποιηθεί θεσμικά, δηλαδή δεν έχει ενταχθεί σε κάποια διάταξη του Ποινικού Κώδικα, ως διακεκριμένη μορφή του εγκλήματος της ανθρωποκτονίας. Ενώ, οι αριθμοί φανερώνουν την ανάγκη επίσημης υιοθέτησης του όρου, με σκοπό τη πρόληψη και τη καταπολέμηση του φαινομένου. Δυστυχώς, η χρήση του όρου αποτελεί μια θλιβερή διαπίστωση των εξουσιαστικών τάσεων πολλών ανδρών στις συζύγους, συντρόφους ακόμη και κόρες τους. Αποτελεί την άμεση ασπίδα προστασίας θηλυκοτήτων που η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο.

Εδώ και σαράντα ημέρες, είμαστε μια λιγότερη! Το ζητούμενο είναι να μην θρηνήσουμε και άλλη αδερφή μας, διότι στη θέση της εν δυνάμει μπορεί να βρεθεί η καθεμία! Αξίζει να ενώσουμε τη φωνή μας για να πετύχουμε τη θέσπιση ενός συγκεκριμένου νομικού πλαισίου για το ειδεχθές αυτό φαινόμενο.

Σε περίπτωση που υποπέσει κάτι στην αντίληψη σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τις παρακάτω αρμόδιες υπηρεσίες:

  • Γραμμή  SOS 15900 (Κακοποίηση Γυναικών)
  • 100  (Άμεση Δράση-Ελληνική Αστυνομία)
  • Γραμμή SOS 1065 (Γραμμή Ζωής-Κακοποίηση Ηλικιωμένων)
  • http://www.isotita.gr/
  • Εθνική Γραμμή SOS 1056 – Το Χαμόγελο του Παιδιού
  • http://eliza.org.gr/

[1] https://www.unwomen.org/en/what-we-do/ending-violence-against-women/facts-and-figures

Sketch Source: Nika Manika