Συνέδριο Γονι..τι;

‘Ήθελα να είμαι όσο το δυνατόν πιο ήρεμη για να τοποθετηθώ για αυτό που είδαν τα ματάκια μου  και διάβαζαν σχετικά με το «1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας: Όρια και Επιλογές» , το οποίο θα λάμβανε χώρα στις 2 έως τις 4 Ιουλίου 2021, στα Ιωάννινα. Έπειτα από μαζικό κύμα αντιδράσεων της κοινωνίας των πολιτών και του φεμινιστικού κινήματος, το συνέδριο τελικά ακυρώθηκε!

Δεν ξέρω από που να το πρωτοπιάσω από το γεγονός πως έπρεπε να εμπλακούν οι celebrities αυτού του τόπου για να αντιληφθεί η Πολιτεία, οι θεσμικοί εκπρόσωποι και η επιστημονική κοινότητα το μέγα ατόπημα της. Περίμενα παραπάνω τόσο από τη ΠτΔ, όσο και από Γενική Γραμματεία Δημογραφικής, Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, γιατί και στα δυο θεσμικά αυτά κλιμάκια τα ηνία τα έχουν γυναίκες. Γυναίκες που βίωσαν στο πετσί τους το καθημερινό σεξισμό, τη διάκριση και τη κοινωνική πίεση και τον αγώνα για ανεξαρτησία και ελευθερία. 

Ξέρω- ξέρω, σκέφτεστε “μα τι είναι αυτά που λες;” και σας ρωτώ είναι μια γυναίκα ουσιαστικά ελεύθερη, όταν τα στερεότυπα και οι κοινωνικές νόρμες την κρατούν μακριά από τον πραγματικό της εαυτό; Είναι μια γυναίκα κυρίαρχη του σώματος της, όταν αυτό το ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΡΙΤΟΙ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ; Όχι, δεν είναι ελεύθερη υπάρχει αυτοδιάθεση στο σώμα της, είδατε εσείς πουθενά να διαπραγματεύεται η αυτοδιάθεση και η χρήση του ανδρικού σώματος;

Αν για κάτι λυπάμαι, είναι κυρίως για τη νέα γενιά γυναικών που παίρνουν συνεχώς αντιφατικά μηνύματα από τη μια διεκδίκηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και από την άλλη υποχώρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φόβος, συντηρητισμός και οπισθοδρόμηση των κοινωνικών κεκτημένων. Θα πρέπει να κάνουν επανάληψη τις διεκδικήσεις του φεμινιστικού κινήματος της δεκαετίας του 60 και 70. Θα πρέπει να μάθουμε να περπατάμε, τόσο πίσω γυρίσαμε! 

Διαπραγμάτευση του δικαιώματος στην άμβλωση, διαπραγμάτευση της οικονομικής και κοινωνικής ισότητας και τώρα και “Συνέδριο Γονιμότητας”, κάπου χάθηκα ας με βοηθήσει κάποι@. Αρχικά, σε ποια Ελλάδα να γίνω μητέρα; Στην Ελλάδα των 500 ευρώ βασικού μισθού, στην Ελλάδα των ανύπαρκτων κοινωνικών δομών και της μηδαμινής κοινωνικής πρόνοιας; Στην Ελλάδα που ακόμη και σήμερα τα νέα ζευγάρια είναι αβοήθητα από το κράτος στη δημιουργία οικογένειας, και οι οικογένειες του ζευγαριού υποκαθιστούν το προνοιακό κράτος; Στην Ελλάδα που ΜΟΝΑΧΑ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΚΑΡΙΕΡΑ Ή ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ; Στην Ελλάδα που οι διαφορετικές μορφές οικογένειας ή μητρότητας θεωρούνται ταμπού. 

Στο “εξαιρετικό” και “σύγχρονο” σποτάκι του “Συνεδρίου” υπάρχει μια γυναίκα με μια τούρτα και λέει τα εξής: «Και ξαφνικά, έρχεται η μέρα που κλείνεις τα πολλά. Κι έτσι απλά, αρχίζει ο απολογισμός. Όχι γι’ αυτά που έκανες, αλλά γι’ αυτά που θα έπρεπε να έχεις κάνει. «Άντε τι κάθεσαι; Πότε θα παντρευτείς; Πότε θα γίνεις μάνα;» Πέρασες στο πανεπιστήμιο. Έπιασες μια καλή δουλειά. Γνώρισες τον άνδρα των ονείρων σου. Και ξαφνικά μαθαίνεις, ότι αυτό το 4 στον διψήφιο αριθμό της ηλικίας σου, δεν σου επιτρέπει να γίνεις μητέρα» «Τι έχω κάνει λάθος;» «Τίποτα δεν έχεις κάνει λάθος. Απλά δεν γνώριζες» απαντά μια φωνή. ΦΟΒΕΡΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΠΡΟΤΥΠΟ, ΕΥΓΕ!

Για ποια δικαιώματα ακριβώς μιλάμε; Μονάχα ο τίτλος προσβάλλει τις γυναίκες που για κάποιο τυχαίο βιολογικό λόγο δεν μπορούν να αποκτήσουν παιδί με φυσιολογικό τρόπο είτε ακόμη και με εξωσωματική. Προσβάλλει ΌΛΕΣ ΜΑΣ, καθώς μας υπαγορεύεται τι θα κάνουμε με το ΣΩΜΑ ΜΑΣ! Πιστέψετε μας αν θέλουμε να αποκτήσουμε παιδιά είτε βιολογικά είτε μέσω υιοθεσίας, είμαστε ικανές να το κρίνουμε μόνες μας μαζί με τον άνθρωπο μας είτε ακόμη και ολομόναχες! 

Φτάνει με τις κοινωνικές επιταγές, φτάνει με τα πρέπει που σχετίζονται με τη γυναικεία ύπαρξη και το γυναικείο σώμα! Ας έχουμε στο μυαλό μονάχα την εξής φράση: “NO UTERUS- NO OPINION”. Αν σας ενδιαφέρει όντως η υπογεννητικότητα στη χώρα μας, καταργήσετε το πελατειακό κράτος, τη διαφθορά, δημιουργήσετε αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας και ένα κοινωνικό κράτος με θεσμούς και δομές και επιτρέψετε μας να επιλέξουμε εμείς για το πότε και αν θα γίνουμε μανούλες, μην ευτελίζετε τη σημασία της μητρότητας!